Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Haydarpaşa Gari

2 comments

Foto van monumentaal stationsgebouw

Close-up van logo op dakIstanbul (Turkije) 2014

Dit monumentale gebouw is een treinstation aan de Aziatische kant van Istanbul. Het is een kopstation waar toen ik er was, niet veel beweging was. Gisteren stond een foto van de stationsrestauratie van dit station op dit weblog.

Op het dak het logo van de spoorwegmaatschappij met daarin een treinwiel met vleugels, zoals ook de NS dat vroeger had. De vleugels zijn die van Mercurius, de god van de handel en beschermer van de dieven en de reizigers.

Hieronder het gevleugelde wiel van de NS op het centraal station van Amsterdam (niet door mij gefotografeerd, bron). Daaronder een gestileerde versie van de NS.

Foto van gevleugeld wiel op station Amsterdam CS

Gevleugeld wiel (logo NS)

Written by Bert Ernste

oktober 13th, 2015 at 6:25 am

2 Responses to 'Haydarpaşa Gari'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Haydarpaşa Gari'.

  1. Inderdaad, een monumentaal gebouw. Zoals het CS in Amsterdam en – voor mij het mooiste voorbeeld – het Parijse Musée d’Orsay, dat vroeger ook een station was. Ook bij dit Turkse station komt bij mij de vraag op waarom ervoor werd gekozen die gebouwen zo hoog te maken, terwijl treinen een uitgesproken horizontaal vervoermiddel zijn. Bij de overkappingen kun je nog denken aan ruimte om de vroegere stoom te verwerken, maar bij de gebouwen zoals op de foto?

    Constant Coolsma

    13 okt 15 at 21:51

  2. Wellicht zat het hoofdkantoor van de spoorwegen in het gebouw? Of toch gewoon grootheidswaan? Ik heb geen idee.

    Bert Ernste

    14 okt 15 at 06:33

Leave a Reply