Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Brasiliana: kaart

4 comments

Foto van detail van kaart

São Paulo (SP) Brazilië 2015

Op de (permanente) tentoonstelling van Brasiliana in het Centro Cultural Itaú aan de Avenida Paulista in São Paulo zijn diverse prachtige land- en zeekaarten te zien. Die kaarten waren in die tijd vaak prachtig versierd, zoals dit detail van een kaart van cartograaf Johannes van Keulen laat zien.

Aanvankelijk beschikten alleen de Portugezen en Spanjaarden over kaarten van Zuid-Amerika, maar een Nederlandse spion slaagde erin een aantal Portugese kaarten te bemachtigen.

Links zien we een Europeaan onderhandelen met een indiaan. De spreekwoordelijke kralen en spiegeltjes, waarmee de inboorlingen, zoals dat ooit heette, werden gepaaid. Rechts een kampement.

Meer blogposts over deze tentoonstelling: Brasiliana | Brasiliana: indianen voor de koning | Brasiliana: indianen | Brasiliana: Frans Post portretteert Nederlands Brazilië | Brasiliana: prins Johan Maurits.

Written by Bert Ernste

november 20th, 2015 at 6:17 am

4 Responses to 'Brasiliana: kaart'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Brasiliana: kaart'.

  1. Prachtige kaart. Er waren ook mensen die prachtig de kustlijnen konden tekenen,zodat de zeelieden wisten waar ze veilig aan land konden gaan. Mijn man is in Zuid Amerika wel eens een onbekende haven waar ze geen kaart van hadden, met zo,n getekende kaart de haven binnen gelopen.

    Marie Sassen-Doyer

    20 nov 15 at 08:03

  2. Dit is kennelijk ook een kaart van de kusten, zoals in de tweede regel valt te lezen. Maar wat mag een Pafkaart wel zijn?
    Eerst dacht ik even dat Thome en Catharina ook een bijdrage hadden geleverd, maar de kaart geeft kennelijk de kust weer tussen São Thomé en Ilha Santa Catharina.
    Weer heel mooi en interessant. Veel dank!

    Constant Coolsma

    20 nov 15 at 10:52

  3. Het gaat om een zogenoemde paskaart. De f moet een oude schrijfwijze van de s zijn.

    Op Wikipedia vind ik: “Paskaarten toonden een topografische weergave van kustlijnen, rivieren en eilanden en waren voorzien van een netwerk van kompaslijnen of loxodromen.” Bron

    (Een loxodroom is in navigatie een kromme over het aardoppervlak waarlangs de koers gelijk blijft.)

    Dat woord loxodroom moet ik eens achteloos in een gesprek laten vallen. Mooi woord.

    Bert Ernste

    20 nov 15 at 11:18

  4. Hier een afbeelding van de hele kaart.

    Bert Ernste

    20 nov 15 at 11:40

Leave a Reply