Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Brasiliana: indianen voor de koning

2 comments

Foto van prent van indianen

São Paulo (SP) Brazilië 2015

Het is fantastisch dat we tegenwoordig door boeken en films thuis kennis kunnen nemen van de meest verafgelegen plaatsen. Dat heeft ons echter ook iets ontnomen: de volslagen verrassing van de ontdekkingsreiziger die totaal onbekende gebieden betreedt.

Om de Franse koning te laten meegenieten van de ontdekkingen in de nieuwe wereld, werden de indianen op deze prent meegenomen naar Europa. De tekst bij deze prent uit 1613 van Du Vierte en Mariette luidt: “Dit zijn waarheidsgetrouwe afbeeldingen van de wilden van het eiland Maranhão genaamd Tupinambás, naar de koning van Frankrijk gebracht door de heer de Razilly. Ze zijn afgebeeld in de positie van hun dansen.”

Waarheidsgetrouw? Aan hun Europese gelaatstrekken te zien, heeft de tekenaar de indianen niet zelf gezien, of zat hij vast in het beeld van de mensen, die hij tot dan toe kende. Ook valt op dat de indianen in Europese kleding zijn gehesen, al is dat in verband met de Franse kou waarschijnlijk wel verstandig.

De prent is te zien op de (permanente) tentoonstelling van Brasiliana in het Centro Cultural Itaú aan de Avenida Paulista in São Paulo.

Meer blogposts over deze tentoonstelling: Brasiliana | Brasiliana: kaart | Brasiliana: indianen | Brasiliana: Frans Post portretteert Nederlands Brazilië | Brasiliana: prins Johan Maurits.

Written by Bert Ernste

november 21st, 2015 at 6:31 am

2 Responses to 'Brasiliana: indianen voor de koning'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Brasiliana: indianen voor de koning'.

  1. Mooie oude prent. Inderdaad is het hoogst onwaarschijnlijk dat die indianen in europese kleding liepen. Op de vorige plaat staat een F waar waarschijnlijk een dubbel S. moet staan mijn schoonvader noemde dat een riengel S. hij schreef zijn naam ook altijd als Safen inplaats van Sassen. De F wordt dan iets anders geschreven .

    Marie Sassen-Doyer

    21 nov 15 at 10:31

  2. Inderdaad Europees vermomde indianen. Maar de middelste heeft wel een indiaanse neus en ogen, lijkt mij.

    Constant Coolsma

    21 nov 15 at 13:17

Leave a Reply