Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Brasiliana: indianen

3 comments

Foto van twee prenten met indianen

São Paulo (SP) Brazilië 2015

Toen de Amerika’s werden ontdekt en vervolgens verkend, was de wereld gefascineerd. Verhalen over exotische (naakte!) indianen, vreemde dieren en planten spraken tot de verbeelding, vaak aangedikt door de stoere verhalen waar zeelieden mee thuis kamen. Fotografie bestond nog niet, dus de mensen thuis waren afhankelijk van prenten. Die prenten werden vaak gemaakt door tekenaars, die het onderwerp van hun prenten helemaal niet gezien hadden, maar hun afbeeldingen maakten aan de hand van die al dan niet aangedikte reisbeschrijvingen.

Jean-Baptiste DebretPrent van indiaanse slaven ging wel zelf naar Brazilië en maakte prachtige afbeeldingen van het koloniale leven daar. Daarbij beeldde hij ook de nare kanten van het kolonialisme af, zoals op de prent met indiaanse slaven (van Wiki). Debret maakte zijn werk in de negentiende eeuw.

Diverse prenten van Debret zijn te zien op de (permanente) tentoonstelling van Brasiliana in het Centro Cultural Itaú aan de Avenida Paulista in São Paulo. De moeite waard!

Meer blogposts over deze tentoonstelling: Brasiliana | Brasiliana: kaart | Brasiliana: indianen voor de koning | Brasiliana: Frans Post portretteert Nederlands Brazilië | Brasiliana: prins Johan Maurits.

Written by Bert Ernste

november 22nd, 2015 at 6:31 am

3 Responses to 'Brasiliana: indianen'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Brasiliana: indianen'.

 1. De bovenste prenten zijn mooi en de prent met de slaven is triest.

  Marie Sassen-Doyer

  22 nov 15 at 12:53

 2. Afgrijselijk, die zwart-wit prent. Ook de nonchalante houding van de koloniale militairen. Het was interessant geweest eens te horen wat Debret ervan vond.

  Constant Coolsma

  22 nov 15 at 14:34

 3. het zwart witte plaatje is vreselijk maar zo zal het echt wel geweest zijn .Ze werden als beesten behandelt De gekleurde prenten zijn prachtig,

  Marie sassen -Doyer

  18 sep 20 at 07:05

Leave a Reply