Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Pillen om te poepen

3 comments

Foto van Winkel van Sinkel

Utrecht 2015

Foto van kariatiden, die voorgevel steunenDit reclameversje herinner ik mij uit mijn jeugd, althans een variant ervan. Die pillen om te poepen vond je als klein kind wat interessant:

In de Winkel van Sinkel
Is alles te koop.
Daar kan men krijgen:
Mandjes met vijgen,
Doosjes pommade,
Flesjes orgeade,
Hoeden en petten
En damescorsetten
Drop om te snoepen
En pillen om te poepen

Ik heb lang gedacht dat een Winkel van Sinkel een algemene uitdrukking was voor een winkel waar van alles te koop is en dat klopte inmiddels ook. Maar er was een echte Winkel van Sinkel, vaak beschouwd als Nederlands eerste echte warenhuis. Tussen de struiken zijn nog net de majestueuze kariatiden te zien, die de voorgevel steunen. De foto van de kariatiden is van Wikipedia.

Written by Bert Ernste

januari 20th, 2016 at 8:09 am

3 Responses to 'Pillen om te poepen'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Pillen om te poepen'.

 1. Ik heb ook altijd gedacht dat die winkel van Sinkel ,niet bestond. Ik dacht dat het gewoon een spannend versje was met aan het eind …pillen om te poepen… Heb ik alweer wat nieuws geleerd.

  Marie Sassen-Doyer

  20 jan 16 at 14:26

 2. Ik herinner mij het liedje ook, in gedeeltelijk andere bewoordingen, maar mét die laxeerpillen. Vermoedelijk werd het ons verteld door een tante die gek was op woordgrapjes, vooral als ze op het randje waren.
  Overigens denk ik dat ‘orgeade’ eigenlijk ‘orangeade’ was, maar zeker weten doe ik het niet.
  En ik was blij toen de winkel eindelijk door de daar gevestigde bank werd verlaten en er een bijzonder restaurant voor in de plaats kwam.

  Constant Coolsma

  20 jan 16 at 14:54

 3. ‘Orgeade’ blijkt bestaan te hebben: ethymologisch woordenboek.

  Bert Ernste

  20 jan 16 at 15:28

Leave a Reply