Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Holland op zijn mooist

5 comments

Foto van poster op gevel gemeentemuseum Den Haag

Jan Hendrik Weissenbruch, The Trekvliet, 1870, oil on canvas, 94.9 x 128.7 cm, Gemeentemuseum Den Haag.Den Haag 2015

De tentoonstelling ‘Holland op z’n mooist’, vorig jaar in het Gemeentemuseum Den Haag, liet zien hoe de Haagse School een romantisch beeld van Nederland nastreefde. Het zijn mooie beelden, maar ze scheppen ontegenzeglijk een wat rooskleurig beeld van het platteland en de polders van Nederland. Daar werd toch ook wel hard gezwoegd en armoede geleden in die tijd.

Volgens de tentoonstelling bepalen die beelden van de Haagse school tot op de dag van vandaag het beeld van Nederland met zijn molens, polders, vlakke landschappen en wolkenluchten.

Het schilderij is ‘De Trekvliet’ van Jan Hendrik Weissenbruch uit 1870.

Aanvulling: een van de reacties op deze post vestigde de aandacht op het fraaie metselwerk van het gebouw van het Gemeentemuseum Den Haag. Daarom een andere uitsnede uit de foto:

Foto van metselwerk

Written by Bert Ernste

februari 16th, 2016 at 6:24 am

5 Responses to 'Holland op zijn mooist'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Holland op zijn mooist'.

  1. Kijk eens goed naar de muur waar de poster op hangt, altijd als ik er langs rij verbaas ik mij nog steeds over de schoonheid van het metselwerk.

    Ad

    16 feb 16 at 09:56

  2. @ Ad. Dank dat je ons daarop attendeert. Als je de foto een beetje vergroot, zie je al snel hoe bijzonder het metselwerk is. Het wijkt geheel af van wat gebruikelijk is. Geen verspringende bakstenen, alles keurig ‘uitgelijnd’. Het metselwerk op zichzelf is al een kunstwerk, zoals gebruikelijk bij Berlage.

    Constant Coolsma

    16 feb 16 at 14:18

  3. Inderdaad heel mooi dat metselwerk. Ik heb een andere uitsnede uit de foto aan deze post toegevoegd, waarop dat goed te zien is. Morgen nog een voorbeeld van die stijl van metselen.

    Bert Ernste

    16 feb 16 at 14:40

  4. Op de uitvergroting is goed te zien dat één verticale rij stenen iets smaller is dan alle andere. Die rij zit in het midden onder het raam. Kennelijk was de breedte van de muur niet helemaal een veelvoud van de gebruikte stenen en werd dat tamelijk onopvallend weggewerkt. Mooi, zulke details.

    Constant Coolsma

    16 feb 16 at 17:10

  5. Prachtig metselwerk Heel bijzonder !!!

    Marie Sassen-Doyer

    17 feb 16 at 13:40

Leave a Reply