Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Dazzle boat

3 comments

Foto van schip met dazzle camouflage

London (Engeland) 2015

Dit schip in de Londense Theems, de HMS President, is in 2014 door Tobias Rehberger beschilderd in de stijl van de dazzle camouflage, waarmee vooral in de eerste wereldoorlog werd geëxperimenteerd. Met nogal beperkt succes, zo lees ik.

Het idee van deze ‘verwarringscamouflage’ is niet om het schip minder zichtbaar te maken, maar om het moeilijker te maken de positie, koers en snelheid in te schatten.

Er was kritiek op het project om dit schip te beschilderen om het uitbreken van de eerste wereldoorlog te herdenken, in 2014 honderd jaar geleden. Die vreselijke oorlog te benaderen als een cultureel iets, viel niet bij iedereen in goede aarde.

Written by Bert Ernste

februari 27th, 2016 at 6:34 am

3 Responses to 'Dazzle boat'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Dazzle boat'.

 1. Ik kan me wel voorstellen dat het niet in goede aarde viel, want de oorlog 14-18 was vreselijk. Een hele generatie jonge Engelse jongens kwam hierbij om. De beschildering is wel knap gedaan, maar om hier iets cultureels van te maken,lijkt mij minder geschikt.

  Marie Sassen - Doyer

  27 feb 16 at 20:41

 2. De verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog (waarin Nederland neutraal bleef) komen goed naar voren in de romancyclus van Pat Barker: Weg der geesten, in het Engels: Regeneration trilogy. Inderdaad een vreselijke oorlog met naar schatting 17 miljoen doden.

  Bert Ernste

  27 feb 16 at 20:59

 3. Bert Ernste

  27 feb 16 at 21:12

Leave a Reply