Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

DAF, met het pientere pookje

4 comments

Foto van Daf auto

’s Hertogenbosch 2015

In het Noordbrabants Museum in Den Bosch is ook een oude DAF te bewonderen. DAF begon als fabrikant van aanhangwagens en maakte ook vrachtwagens. Later ontwikkelde DAF een automatische versnelling, de Variomatic, bijgenaamd ‘het pientere pookje’. Deze automatische versnellingsbak was veel kleiner en lichter dan die van Amerikaanse auto’s. Daardoor kon de Variomatic ingebouwd worden in kleine auto’s, zoals bovenstaande DAF.

De personenauto’s van DAF hebben altijd te maken gehad met imagoproblemen. Om te beginnen vonden en vinden velen een automatische versnellingsbak niet sportief. Door de auto te begrenzen tot 25 kilometer per uur, kon je er ook in rijden zonder rijbewijs. Deze versie droeg bij tot het imago dat het een slome auto was. Omdat de automatische DAFjes vooral gekocht werden door senioren en vooral oudere vrouwen kregen ze de bijnaam ‘Truttenschudder met jarretelaandrijving’. De Variomatic- versnellingsbak maakte namelijk gebruik van rubberen riemen voor de transmissie.

De personenautotak van DAF is in 1975 overgenomen door Volvo.

Written by Bert Ernste

juni 25th, 2016 at 5:24 am

4 Responses to 'DAF, met het pientere pookje'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'DAF, met het pientere pookje'.

 1. Toch was het een fijne auto Wij hadden aan Daf stationcar en we hebben er reuze veel plezier van gehad . Ik heb er heel goed achteruit van leren rijden ,want je kon heel hard achteruit

  Marie Sassen - Doyer

  25 jun 16 at 13:18

 2. Inderdaad. Door die Variomatic-versnellingsbak kon je achteruit even hard als vooruit. Met de DAF was niets mis, het was meer een kwestie van beeldvorming.

  Bert Ernste

  25 jun 16 at 13:44

 3. Een wat late reactie. DAF werd in de vaderlandse media luid geprezen om de uitvinding van de Variomatic. Maar naar mijn bescheiden mening was dat niet helemaal terecht. Ik bereed zelf al eerder een Mobylette brommer en die was uitgevoerd met een soortgelijk mechanisme dat een koppeling overbodig maakte. DAF pastte het mechanisme aan zodat het gebruikt kon worden als automatische versnellingsbak in een vierwieler, maar het principe bestond dus al.

  Constant Coolsma

  27 jun 16 at 19:01

 4. Nu je het zegt: volgens mij heb ik ooit gelezen dat het vernieuwende van de Variomatic was dat DAF erin was geslaagd om het principe toe te passen in personenauto’s, die veel grotere krachten uitoefenen op het mechanisme van deze vorm van automatische versnellingsbak. Dus meer een technische ontwikkeling dan een uitvinding. Er kwam, zo te lezen, nogal wat bij kijken.

  Bert Ernste

  27 jun 16 at 19:33

Leave a Reply