Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Braziliaanse pindakaas: powerfood

7 comments

Foto van pot pindakaas

São Paulo 2016

Jaren geleden schreef ik dat ik blij was in Brazilië goede (ongezoete) pindakaas te hebben gevonden. Als je langer in het buitenland verblijft, krijg je vaak zin in bekende smaken ‘van thuis’.

Dit jaar kon ik mijn vertrouwde pindakaas in Brazilië niet meer vinden. Na het nodige zoeken ontdekte ik dat pindakaas (pasta de amendoim) hier nu tot de superfoods (‘fitness food’) wordt gerekend en ook verkocht wordt in winkels die voedingssupplementen en energiedranken verkopen. De verpakking is aan deze nieuwe markt aangepast, de pindakaas is dezelfde.

Ik vind het maar vreemd staan op mijn ontbijttafel, die kreet ‘Power 1 One’. Toch anders dan de pindakaas van Arretje Nof, het reclamefiguurtje van Calvé. De achternaam van Arretje is de afkorting van Nederlandse Oliefabriek. Johan Fabricius schreef een aantal boekjes over hem:

Omslag van boekje van Arretje Nof

Written by Bert Ernste

oktober 5th, 2016 at 5:23 am

7 Responses to 'Braziliaanse pindakaas: powerfood'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Braziliaanse pindakaas: powerfood'.

 1. Mooi dat je de pindakaas weer kunt kopen
  en ik herinner me de boekjes van Arretje Nof nog wel Ik denk niet dat je ze nu nog kan kopen.

  Marie Sassen - Doyer

  5 okt 16 at 09:38

 2. Ik kocht altijd pindakaas van het merk Peter Pan in de supermarkt (Pão de Açucar) maar het is zo duur geworden dat ik het maar laat staan. Op het hoogtepunt bijna R$ 30,- per potje. Ik gebruik het vooral om pindasaus te maken bij de bbq.

  Joop Liefaard

  5 okt 16 at 10:44

 3. Voor de liefhebbers:

  Tweedehands zijn de boekjes van Arretje Nof nog wel te koop, bijvoorbeeld op Boekwinkeltjes.nl of Marktplaats.nl.

  De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren heeft een gratis pdf-exemplaar van bovenstaand boekje.

  Bert Ernste

  5 okt 16 at 10:50

 4. @ Joop Liefaard:

  De potten van Power 1 One zijn ruim een kilo en kosten rond de twintig Reais. Van het merk Mandubim (niet geproefd) zag ik potten van 450 gram voor twaalf reais. Of die bij jou in de buurt verkrijgbaar zijn, dan wel hoeveel bezorgkosten erbij komen, is een tweede.

  Inderdaad ook belangrijk voor de pindasaus.

  Bert Ernste

  5 okt 16 at 10:56

 5. Wij waren de laatste jaren fans van de pindakaas van Santa Helena, in sierlijke witte plastic potten van 500 gram voor ongeveer 13 reais. Ineens was die nog maar met moeite te vinden. “De pot krijgt een andere kleur”, zei de verkoper. En de volgende keer zat dezelfde pindakaas inderdaad in een zwarte pot met gestroomlijnd deksel, die meer deed denken aan al dat krachtvoer voor sporters. Inmiddels is de prijs opgelopen tot ongeveer 18 reais. Dat merk Mandubim hebben we tweemaal geprobeerd; het verkoopt pindakaas in combinatiesmaken, bijvoorbeeld met honing. Zelf verkies ik de ‘gewone’, zonder suiker en zonder bijsmaak.

  Constant Coolsma

  5 okt 16 at 23:26

 6. Mandubim maakt ook een pasta de amendoim integral zonder toevoeging van suiker, zo begrijp ik hier. Maar die heb ik dus niet geproefd.

  Bert Ernste

  5 okt 16 at 23:39

 7. Een Nederlander in Brazilië verzekert mij dat de genoemde Mandubim integral ook prima is. Hij vond die in potten van 450 gram voor R$ 7,95.

  Bert Ernste

  23 okt 16 at 13:39

Leave a Reply