Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Mariana: nog een kerk

4 comments

Foto van dak en torens van kerk

Mariana (MG) Brazilië 2012

Nog een kerk in Mariana in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais (Algemene Mijnen) na die van gisteren. (Mariana is een van de zogenoemde historische stadjes (cidades históricas), die rijk werden van de mijnbouw.)

Written by Bert Ernste

november 6th, 2016 at 6:19 am

4 Responses to 'Mariana: nog een kerk'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Mariana: nog een kerk'.

 1. Nu de mijnbouw waarschijnlijk weg is ,is het dan nu een armoedige stad ?/ het kerkje ziet er nog mooi uit

 2. Mariana is zeker geen rijk stadje, zoals Ouro Preto en Tiradentes, maar echt arm is het ook niet. Het leunt nog steeds sterk op de mijnbouw; in de directe omgeving liggen verschillende grote mijnen (overigens met dagbouw, dus niet ondergronds). Gisteren was het precies een jaar geleden dat bij één van die mijnen een dam van een bassin met afvalmateriaal (vervuild water met veel metaalsporen) doorbrak en een vergiftigde modderstroom twee dorpen volledig bedolf en via een rivier naar de Atlantische Oceaan dreef. Het is de grootste milieuramp die Brazilië ooit heeft getroffen en de schade loopt tot ver in de miljarden. Hier in Mariana zijn nu velen werkloos en de gemeente loopt belangrijke belastinginkomsten mis.

  Constant Coolsma

  6 nov 16 at 13:34

 3. De tijd van de grote rijkdommen uit de mijnbouw in die streek is voorbij. Geen goud en edelstenen meer, of heel weinig, meen ik. Nu vooral ijzererts?

  Bert Ernste

  6 nov 16 at 14:05

 4. Goud – waar Mariana zijn rijkdom aan te danken had – wordt nog af en toe gevonden, maar dan is het door avonturiers of arme sloebers die in de riviertjes hier dammetjes aanleggen en daar het water zeven op hoop van zegen.
  De huidige mijnen leveren verschillende soorten ijzererts op; door de financieel-economische crisis wordt daarvan beduidend minder geëxporteerd.

  Constant Coolsma

  6 nov 16 at 15:17

Leave a Reply