Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Onhandig: steeds meer communicatiemiddelen

2 comments

Foto van Braziliaanse postzegel met afbeelding postbode

São Paulo (SP) Brazilië 2016

Vroeger waren briefpost en telefoon de enige communicatiemiddelen. Meer smaken waren er in de tijd vóór het internet niet, behalve voor zendamateurs. Er was nog wel de expresbrief, waarvoor de postbode aanbelde, en als er nog meer haast was het telegram, maar dat zijn variaties op hetzelfde: een papier aan of door de voordeur. Dat is nu wel even anders.

Tegenwoordig hebben de meeste mensen naast hun telefoon en de brievenbus de mogelijkheid om op veel meer manieren een bericht te sturen. Om er een aantal te noemen: e-mail, sms, Skype, Whatsapp; via Facebook, Twitter en noem al die zogenoemde sociale media maar op; en voor wie van privacy een punt maakt (zouden we allemaal moeten doen!), zijn er bijvoorbeeld Signal, Telegram, Threema, Wire, xmpp (ook bekend als jabber) (xmpp-apps: Conversations, SecureChat), Tox.

Helaas praten die verschillende systemen onderling meestal niet met elkaar. Wel is xmpp decentraal net als e-mail, je bent dan niet afhankelijk van één provider, zoals bij de andere. Tox maakt helemaal geen gebruik van providers.

Wat zou het fijn zijn, als er maar een protocol was voor elektronische communicatie, zodat je iedereen die op dat gebied iets doet, ieder ander kan bereiken, onafhankelijk van de gekozen provider en communicatieprogramma.

Het is er qua communicatie niet overzichtelijker op geworden, vergeleken met de tijd van enkel briefpost en telefoon.

Written by Bert Ernste

november 12th, 2016 at 6:22 am

2 Responses to 'Onhandig: steeds meer communicatiemiddelen'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Onhandig: steeds meer communicatiemiddelen'.

  1. Ik ben al blij ,dat ik kan e mailen en face book kan zien en kan internet bankieren,meer hoeft niet voor mij .,maar ik begrijp dat er steeds meer communicatie middelen komen. Al die menden die ten alle tijden met hun telefoon in de hand lopen en er overal berichtjes op ontvangen je ziet kinderen op de fiets met de telefoon in de hand berichtjes lezen .

    Marie sassen -Doyer

    12 nov 16 at 08:45

  2. Het zijn ontwikkelingen die steeds een hogere vlucht zullen nemen en juist daarom is het belangrijk dat er een vorm van standaardisatie komt. Zoals het nu gaat is het voor heel veel mensen verwarrend.

    Joop Liefaard

    12 nov 16 at 10:08

Leave a Reply