Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Koloniaal
(Herinneringen aan Nederlands Nieuw-Guinea 7)

3 comments

Foto van dansende papua's

Manokwari (Nederlands Nieuw-Guinea) 1961

Morgenster, vlag ooit bedoeld voor een onafhankelijk West PapuaHet is dit jaar 54 jaar geleden dat Nederland de macht over haar laatste kolonie in de Oost, Nederlands Nieuw-Guinea, overdroeg aan de Verenigde Naties, die het na een half jaar overdroegen aan Indonesië. Het Indonesische bewind is geen zegen gebleken voor de locale bevolking van West Papua, zoals het gebied nu heet.

Vandaag is de dag dat activisten in West Papua en daarbuiten in protest de vlag hijsen, die bestemd was voor een onafhankelijk West Papua.

Begin jaren zestig van vorige eeuw woonde ik kort op Nieuw-Guinea. Op een dag gingen we naar een kampong van de locale bewoners, de papua’s (of papoea’s), die traditionele dansen voor de blanke bezoekers zouden uitvoeren.

Reuze interessant allemaal, maar geheel spontaan was het niet. Het feestje was georganiseerd als een gelegenheid voor de blanke bezoekers om foto’s te maken. Zo jong als ik was, hoorde ik een van de organisatoren iets zeggen van: “Je schuift er wat bier naar binnen en dan dansen ze wel”. Nogal koloniaal dus, wat ook wel bleek toen er een bord met ‘Groeten uit Manokwari’ tevoorschijn kwam:

Foto van papua's met bord 'Groeten uit Manokwari'

Manokwari (Nederlands Nieuw-Guinea) 1961

Meer Nederlands Nieuw-Guinea

3 Responses to 'Koloniaal
(Herinneringen aan Nederlands Nieuw-Guinea 7)'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Koloniaal
(Herinneringen aan Nederlands Nieuw-Guinea 7)'.

 1. Wat een rot manier van praten over deze mensen.. je giet er maar bier in en dan gaan ze wel dansen..Goed dat je dat als kleine jongen op pikte en onthield en het gevoel had .. dat dit niet de manier was om met mensen om te gaan

 2. Ja, Bert, zo ging dat vroeger en nu vrees ik ook nog op een heleboel plaatsen… In die tijd was mijn oom Henk de Riddder zendeling in Manokwari… Hij had kinderen in dezelfde leeftijd als wij, Henk, Niek en Hillieta. Misschien heb jij ze wel onmoet, bijv. op school. De wereld is klein……

  Jos Neuteboom

  2 dec 16 at 10:47

 3. Ik kan mij de namen van mijn klasgenoten niet meer herinneren. Het is lang geleden. En waarschijnlijk zaten de kinderen van de zendeling op de christelijke school, ik op de openbare.

  Bert Ernste

  2 dec 16 at 11:30

Leave a Reply