Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

São Paulo klein en landelijk

4 comments

Foto van schilderij met panorama van São Paulo

São Paulo (SP) Brazilië 2016

Op het schilderij een panorama van São Paulo rond 1820 van de hand van Arnaud Julien Pallière. São Paulo was toen nog een landelijk stadje. Dat is nu wel anders, zoals eerder op dit weblog te zien was:

Foto van uitzicht over São Paulo

São Paulo (SP) Brazilië 2013

De foto is genomen vanaf de Torre Banespa.

Written by Bert Ernste

januari 11th, 2017 at 6:25 am

4 Responses to 'São Paulo klein en landelijk'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'São Paulo klein en landelijk'.

 1. Wat een enorme verandering en wat een enorme stad. Zo,n kerk op de voorgrond verdwijnt tussen de wolkenkrabbers

  Marie sassen -Doyer

  11 jan 17 at 09:45

 2. Echt een wereld van verschil. Maar er zijn ook al bijna tweehonderd jaren verstreken.

  Constant Coolsma

  11 jan 17 at 14:28

 3. Er zitten inderdaad een kleine 200 jaar tussen.

  Interessant is dat mensen de wereld, die zij in hun jeugd leren kennen onwillekeurig als een nulmeting in zich opnemen. Als het ‘normaal‘, het vertrekpunt voor hun denken. Het bestuderen van de geschiedenis verandert dat maar moeizaam, zo las ik ooit.

  Om die onwillekeurige nulmeting een beetje te bestrijden (want waarom zou de wereld, waarin je geboren bent, de maat der dingen zijn) is het goed om de veranderingen over langere tijd te beseffen.

  In dat verband las ik onlangs met grote interesse de roman Barkskins (in het Nederlands: Schorshuiden) van Annie Proulx, een epos tegen de achtergrond het omhakken van grote wouden door de eeuwen heen. Indrukwekkend hoe veel natuur er al verdwenen is.

  Na zo’n boek besef je dat je je eigen achtergrond niet als vertrekpunt moet nemen, maar breder moet denken – en verder terug en ver vooruit.

  Afijn, dat is nogal een zijsprong bij bovenstaande beelden.

  Bert Ernste

  11 jan 17 at 16:27

 4. Misschien een zijsprong, maar wel een interessante. Ik bezocht eens met een jonge Braziliaanse wetenschapster een museum in Rio de Janeiro. Ik kon haar daar een kabinet laten zien met in laden een groot aantal afbeeldingen van Rio uit de periode van (als ik het me goed herinner) ongeveer 1700 tot het begin van de twintigste eeuw. Zij viel achterover van verbazing toen ze net zulke landelijke beelden zag als het schilderij van São Paulo. Ze had zich nooit gerealiseerd dat ook Rio klein en landelijk was begonnen.

  Constant Coolsma

  11 jan 17 at 20:35

Leave a Reply