Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Van toen: Gemeentegiro

one comment

Foto van brievenbus van gemeentegiro

Amsterdam 2016

De Gemeentegiro Amsterdam, opgericht in 1917, was het eerste girale betalingssysteem in Nederland. De Postgiro begon een jaar later. In het begin was de gemeentegiro alleen voor betalingen tussen gemeentelijke diensten en bedrijven. Vanaf 1918 konden ook particulieren er gebruik van maken. De blauwe brievenbussen waren in de stijl van de Amsterdamse School. De dienst had eigen postbodes.

Het zou goed zijn, als het betalingsverkeer weer in handen zou zijn van de overheid, want we hebben als belastingbetalers de banken uit de bankencrisis moeten redden, omdat anders het betalingsverkeer in de soep zou lopen. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat we op moesten draaien voor de risico’s, die banken namen met hun al te complexe leningen en financiële producten.

Written by Bert Ernste

februari 5th, 2017 at 6:22 am

One Response to 'Van toen: Gemeentegiro'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Van toen: Gemeentegiro'.

  1. Wat een dierbare foto, Bert. Ik wist niet dat er nog bussen van de Gemeentegiro bestonden. Toen ik in Amsterdam ging studeren had ik ook een Gemeentegirorekening nodig, naast een rekening van de Postgiro, om een gemeentelijke studiebeurs op te ontvangen. Mooie herinneringen. Dank voor deze foto!

    Constant Coolsma

    5 feb 17 at 14:10

Leave a Reply