Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Doorn: hotel Vita Nova

12 comments

Foto van theelepeltje met Vita Nova

Doetinchem (Achterhoek) 2016

Tussen de theelepeltjes van mijn moeder zag ik deze van hotel Vita Nova in Doorn. Wij verbleven daar in de jaren vijftig van vorige eeuw een aantal weken in afwachting van de oplevering van ons huis. We waren teruggekeerd uit Curaçao, waar mijn vader bij de mariniers diende.

Het hotel had diverse pensiongasten, die daar langere tijd verbleven. Daaronder ook een oude dame, die slechthorend was. Als zesjarige knaap vond ik het praten met haar via een hoorn een beetje eng. (De foto van de dame met zo’n hoorn is van Wikipedia.)

De naam Vita Nova (Nieuw Leven) zou afkomstig zijn van een kraamkliniek, die er eerder was gevestigd. Daarover vond ik evenwel niets terug tijdens een snelle zoektocht op internet. Edit: later was in het pand een opleiding voor kraamverpleging, dus wellicht ben ik abuis over de oorsprong van de naam.

Meer herinneringen uit Doorn: Enge oude vrouwtjes en de Duitse keizer en Modeltrein en snackbar.

Postkaart van gebouw Vita Nova

Written by Bert Ernste

mei 15th, 2017 at 5:24 am

12 Responses to 'Doorn: hotel Vita Nova'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Doorn: hotel Vita Nova'.

 1. Ik kan me de naam wel herinneren maar ik weet niet meer precies waar dit hotel stond.

  Marie Sassen

  15 mei 17 at 06:52

 2. Hotel Vita Nova stond aan de Driebergse kant van Doorn. Precies weet ik het ook niet meer. Het is inmiddels afgebroken. Er is in die buurt nog wel een straatje met de weidse naam laan, dat naar het vroegere hotel / kraamkliniek verwijst.

  Bert Ernste

  15 mei 17 at 07:06

 3. Vermoedelijk ben ik er geregeld langs gereden toen ik in Driebergen woonde. We hadden goede vrienden in Doorn, die we heel regelmatig opzochten. En we maakten graag tochtjes langs de Langbroekerwetering en naar Wijk bij Duurstede. Voor jou allemaal bekend terrein. Ik vond het een prachtige groene omgeving.

  Constant Coolsma

  15 mei 17 at 15:12

 4. Ik ken de persoon die woont op de plaats waar het hotel vroeger stond en mensen die het vervallen pand destijds hebben gekocht en er meerdere huizen hebben gebouwd. Dus als je het lepeltje ooit kwijt wilt…. Wie weet hebben zij belangstelling.

  Marjolein

  31 mrt 18 at 12:58

 5. Dank voor het aanbod. Vooralsnog houden we het als dierbare familieherinnering. We hebben nog wat filmbeelden gemaakt in de tuin van het toenmalige Vita Nova.

  Bert Ernste

  31 mrt 18 at 15:54

 6. Dit is een internaat geweest voor de opleiding kraamzorg. 1972 heb ik mijn ooievaar gehaald daar. Op de zolder sliep ik met nog vier meiden. Super snel werd je daar klaargestoomd om in de gezinnen te gaan werken en zelfs toen kreeg je instrumenten mee als je de bevalling alleen moest doen, nu mogen we niets meer Een prachtige omgeving en ook apart omdat op vrijdag ook het leger weer naar huis ging en wij als jonge meiden allemaal op de trein stapte. Het hele perron vol met leger figuren. Die tuin was gras en een houte gebouwtje erop. Daar hadden we theorie les. Ook les gehad van de brandweer en daarna brand geblust met witte schuim. Heel de tuin wit en dat midden in de zomer. Ik heb een lepeltje gehad met ook de afbeelding Vita Nova maar kan het niet meer vinden

  D. Van helden

  5 sep 18 at 17:36

 7. Mijn opa en oma hebben er nog een pension gehad familie matton uit Utrecht .schat eind jaren vijftig begin jaren 60 kinderen hielpen mee toen ze geen opvolgers hadden moesten ze stoppen omdat ze ook hun pensioenleeftijd hadden bereikt

  Frank Matton

  Frank

  16 dec 19 at 14:59

 8. Vanaf mei 1965 woonde ik met een grote groep meisjes 3 maanden in “Vita Nova” en deed daar de opleiding voor kraamverzorgster. Een fantastische tijd daar gehad waar ik de beste herinneringen aan bewaar. Het pand stond aan de Middenlaan 8, misschien een leuke aanvulling.
  Groet van Riet

  Riet van der Wal

  11 feb 20 at 14:49

 9. Ik was daar voor de opleiding kraamzorg september/Dec. 1966 mooie herinneringen. Gisteren op gezocht maar alleen een straatje vita nova met huizen gevonden.

  Anke Buchner van der bas

  20 jun 21 at 15:13

 10. Leuk om andere ‘gasten’ van Vita Nova te horen!

  Dat stimuleerde mij om nog een keer te zoeken op internet, waar ik deze postkaart vond. (Ook toegevoegd aan de post hierboven.)

  Bert Ernste

  11 feb 20 at 17:43

 11. Daar ben ik in 1960 geboren

  Walter Tesselhoff

  31 jul 21 at 05:46

 12. Rond 1967/68 was het een bejaardenpension. Mijn grootvader en -moeder hebben er in die jaren enige tijd gewoond bij gebrek aan een vergelijkbare accommodatie in Woerden.

  Ad Koudijs

  28 mrt 24 at 18:40

Leave a Reply