Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Dingen die voorbij gaan …

3 comments

Foto van afgebroken huis

Doetinchem (Achterhoek) 2017

Hier stond een huis.

Meer precies: hier stond het huis, waar mijn moeder in 1927 als eenjarige kwam te wonen met haar familie. De door klimop overwoekerde berk rechts is toen geplant door mijn grootouders. Mijn grootmoeder is er blijven wonen tot op hoge leeftijd.

Foto van brandend huis. Foto News United.Als ik als klein jongetje bij mijn oma logeerde, werd ik vaak vroeg wakker van het geklepper van de paarden van Van Gend & Loos, die dan hun dienst begonnen bij het achter het huis liggende station van Doetinchem.

Na het pensioen van mijn vader hebben mijn ouders nog heel lang in het huis gewoond. In het eerste decennium van deze eeuw is de woning verkocht. De gemeente wilde het stationsgebied ontwikkelen, zoals dat zo mooi heet, en het huis stond daarbij in de weg. Dus zou het gesloopt gaan worden.

Kort geleden was er in het leegstaande huis al brand gesticht, zo berichtte De Gelderlander. (Kleine foto groter door erop te klikken.) Nu is het dus definitief gesloopt.

Ik heb er nooit gewoond, maar kwam er gedurende vele tientallen jaren. Er ligt een heel stuk familiegeschiedenis onder deze treurige steenhoop.

In 1945 werd het huis getroffen in een van de bombardementen op Doetinchem. Van de familie werd daarbij niemand getroffen en was er alleen materiële schade. Mijn moeder had bij een van die bombardementen elders in de stad wel een verbrijzelde elleboog opgelopen. (Documentaire over de bombardementen.)

Zo zag het huis er in 2008, 1982 en in de jaren dertig uit:

Foto van huis bij avond in sneeuw

Doetinchem (Achterhoek) 2008
 

Foto van huis bij avond in sneeuw

Doetinchem (Achterhoek) 2008
 

Foto van woonhuis

Doetinchem (Achterhoek) 1982
 

Foto van woonhuis

Doetinchem (Achterhoek) 1982
 

Foto van huis

Doetinchem (vermoedelijk) jaren 1930

Written by Bert Ernste

oktober 16th, 2017 at 5:21 am

3 Responses to 'Dingen die voorbij gaan …'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Dingen die voorbij gaan …'.

 1. Mooie herinneringen, Bert. Fijn dat je er de foto’s van kunt bewaren. Triest dat het huis in vlammen is opgegaan.

  Constant Coolsma

  16 okt 17 at 11:02

 2. Eerst de vlammen, waar de brandweer vrij snel bij was. Daarna de sloop, die al jaren geleden was aangekondigd. Ik heb dat iets verduidelijkt in de tekst.

  Bert Ernste

  16 okt 17 at 11:12

 3. Het was een warm en vast dierbaar familie huis. Oom Ado en ik zijn er een keer op bezoek geweest. Jammer dat zo iets moet verdwijnen. Fijn dat je er nog mooie foto’s van hebt.

  Marie Sassen

  16 okt 17 at 12:25

Leave a Reply