Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Nederlands Nieuw-Guinea op weg naar onafhankelijkheid – toen
Herinneringen aan Nederlands Nieuw-Guinea 11

3 comments

Op 1 december 1961 kreeg Nederlands Nieuw-Guinea een eigen vlag en volkslied. In dat jaar was er ook een parlement ingesteld. Nederland was bezig om het gebiedsdeel voor te bereiden op onafhankelijkheid.

In 1962 kwam er al een einde aan die aspiraties. Nederland gaf toe aan internationale druk en na een tussenbewind van de Verenigde Naties kwam de westelijke helft van Nieuw-Guinea onder Indonesisch bestuur. Een volksstemming in 1969 werd door Indonesië volstrekt gemanipuleerd, de Verenigde Naties accepteerden dat, en het gebied werd definitief Indonesisch (West Papua).

Het onafhankelijkheidsstreven van de papua’s bleef, aangewakkerd door een onderdrukkend regime en de marginalisering van de oorspronkelijke bevolking.

Ik zat in 1961-’62 op Nieuw-Guinea op de lagere school. In mijn aardrijkskundeboek was meer aandacht voor Nederland dan voor Nieuw-Guinea. > Meer over Nederlands Nieuw-Guinea | West Papua.

Bladzijde uit aardrijkskundeboek met kaar Nederlands Nieuw-Guinea

3 Responses to 'Nederlands Nieuw-Guinea op weg naar onafhankelijkheid – toen
Herinneringen aan Nederlands Nieuw-Guinea 11'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Nederlands Nieuw-Guinea op weg naar onafhankelijkheid – toen
Herinneringen aan Nederlands Nieuw-Guinea 11'.

 1. Heel interessant verhaal Hoe zou het er NU uitzien Ben je nog wel een keer terug geweest ?

  Marie Sassen

  1 dec 17 at 10:27

 2. Nee, helaas ben ik er nooit terug geweest. Uit de schaarse berichten van daar valt af te leiden dat de lokale bevolking een minderheid in eigen land wordt. Immigranten uit de rest van Indonesië worden de meerderheid en hebben de betere banen en posities. Protesten worden zeer hard onderdrukt. Journalisten worden er nauwelijks toegelaten. Treurig. Hier een aantal berichten uit het gebied.

  Bert Ernste

  1 dec 17 at 10:53

 3. The Guardian heeft vandaag een artikel over wereldwijde acties rond die vlag van een gehoopt onafhankelijk West Papua: West Papua flag day: Why people around the world are raising the colours of a country that doesn’t exist.

  Bert Ernste

  1 dec 17 at 16:20

Leave a Reply