Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Het is weer Sinterklaas

2 comments

Foto van chocoladepoppetjes: Sinten en Pieten

Arnhem (Gelderland) 2017

Vandaag is het Sinterklaas. Mijn geloof in de goedheiligman werd indertijd wreed verstoord. Oma was gekomen om met ons het Sinterklaasfeest te vieren. Oma deed iets wat ik niet goed vond (geen idee meer wat) en ik zei dreigend tegen haar: “Dat zal ik aan Sinterklaas vertellen”.

Oma riposteerde: “Sinterklaas bestaat niet.” Schok. Snel naar mijn moeder in de keuken: “Mama, oma zegt dat Sinterklaas niet bestaat.” Waarop mijn moeder dat tot mijn schrik bevestigde. Jeetje, verwarring.

Daarna voel je je groot, omdat je deelgenoot bent geworden van het geheim van de volwassenen.

Overigens was het Sinterklaasgeheim niet altijd deel van de opvoeding, zo blijkt uit dit artikel in NRC:

De Sint ontmaskerd: Moet je het kind wel laten geloven?

(…) Maar zo vanzelfsprekend is het sinterklaasgeheim niet, lieten twee Groningse wetenschappers zien in hun onderzoek naar de pedagogische geschiedenis van de zoete leugen. Halverwege de negentiende eeuw hoorde het nog bij een verlichte opvoeding om eerlijk te zijn over Sinterklaas. „Alleen onverstandige ouders kwamen met ‘allerlei zotteklap’ aanzetten over Sint Nicolaas op een paard over de daken en kruipend door schoorstenen”, beschrijven socioloog Diana van Bergen en historisch pedagoog Mineke van Essen. Een halve eeuw later dacht het grote publiek er, dwars tegen de verlichting in, heel anders over. (…)

Hele artikel

NRC publiceerde ook: 100 Jaar Sinterklaasfoto’s.

Written by Bert Ernste

december 5th, 2017 at 6:25 am

2 Responses to 'Het is weer Sinterklaas'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Het is weer Sinterklaas'.

  1. Sinterklaas bestaat. Ik kan het weten, want ik ben zelf eens Sinterklaas geweest.

    Constant Coolsma

    5 dec 17 at 14:27

  2. Natuurlijk was Sinterklaas heel spannend Ik heb de kinderen wel verteld dat hij Niet met een paard over de daken ging want dat was TE moeilijk Op sinterklaas avond stonden de pakjes voor de voordeur en werd er op de deur gebonsd , Ik kon gelukkig net op tijd door de achterdeur weer binnen komen.Nu heb ik grote kleinkinderen maar we bonzen nog op de deur en daar staat dan een mand cadeaux omdat onze grote autistische kleinzoon , vindt dat zo hoort anders is het geen Sinterklaas avond

    Marie Sassen

    5 dec 17 at 15:25

Leave a Reply