Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Vrede van Utrecht

2 comments

Foto van gedenksteenUtrecht 2017

Deze gedenksteen uit 2013 refereert aan de Vrede van Utrecht van 1713. Bekend van de geschiedenisles op de middelbare school, maar ik was wel geheel vergeten waar die vrede om ging.

Van Wikipedia: “De Vrede van Utrecht is de verzamelnaam voor een reeks van verdragen waarvan het eerste op 11 april 1713 in Utrecht werd gesloten. Hiermee kwam een einde aan de Spaanse Successieoorlog en Queen Anne’s war en daarmee aan anderhalve eeuw van twisten en godsdienstoorlogen. Het succes was mede te danken aan de gelijkwaardige behandeling van overwinnaar en overwonnene en het grote belang dat werd gehecht aan het behoud van het machtsevenwicht. Het verdrag markeerde ook het einde van de Republiek als grootmacht, geïllustreerd door de woorden van de Franse onderhandelaar Melchior de Polignac; Nous traiterons sur vous, chez vous, sans vous (‘Wij onderhandelen over u, bij u, zonder u’). Bijzonder aan deze historische gebeurtenis was dat de anderhalf jaar durende onderhandelingen omlijst werden door kunst- en cultuuruitingen.” > Meer

Georg Friedrich Händel componeerde een Te Deum ter gelegenheid van de Vrede van Utrecht:

Written by Bert Ernste

februari 2nd, 2018 at 6:25 am

2 Responses to 'Vrede van Utrecht'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Vrede van Utrecht'.

  1. Bedankt Bert voor je informatie Toen ik de titel ..de vrede van Utrecht ..las dacht ik direct .. Waar ging dat ook al weer over .Nu ben ik weer wat wijzer.. Prachtige muziek erbij.

    Marie Sassen

    2 feb 18 at 10:27

  2. Ook ik wist niet meer waarom het ook alweer ging bij die Utrechtse vrede. En ik denk dat ik het ondanks deze foto opnieuw ga vergeten. Misschien onthoud ik dat er anderhalf jaar werd onderhandeld om een eind te maken aan oorlogen van anderhalve eeuw. Helaas was het niet het einde van alle oorlogen in Europa…

    Constant Coolsma

    2 feb 18 at 18:13

Leave a Reply