Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Koloniale arbeid

2 comments

Foto van pendule met zwarte mensen aan het werk

Utrecht 2017

Na de blogposts over koloniale tijd van gisteren en eergisteren nog een herinnering aan de tijd dat Europese mogendheden grote delen van de aardbol overheersten: een klok uit de negentiende eeuw, waarop de donker gekleurde medemens het zware werk verricht

Ik zag deze in het Centraal Museum in Utrecht. Volgens het bijschrift is het een pendule “au nègre”. Wellicht heeft het museum het Frans niet willen vertalen, om het inmiddels beladen woord ‘neger’ te vermijden.

Written by Bert Ernste

juli 15th, 2018 at 5:19 am

2 Responses to 'Koloniale arbeid'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Koloniale arbeid'.

  1. EEn hele mooie klok met de neger wat toch echt geen scheldwoord hoeft te zijn.Maar misschien ben ik ouderwets.

    Marie sassen -Doyer

    15 jul 18 at 07:38

  2. Je schrijft terecht: het inmiddels beladen woord ‘neger’. Ik denk dat het in het Nederlands niet altijd een scheldwoord was; dat geldt naar mijn idee wel voor het Engels-Amerikaaanse ‘nigger’. En met de verengelsing van het Nederlands is ook ‘neger’ besmet geraakt.

    Constant Coolsma

    15 jul 18 at 17:24

Leave a Reply