Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Kiest Brazilië een extreemrechtse president?

2 comments

Foto van stemlokaal

Stemlokaal in São Paulo (SP) Brazilië 2018

Vandaag is de tweede ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen en van deelstaatgouverneurs. Volgens de peilingen maakt de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro een grote kans president te worden, al liep zijn rivaal Fernando Haddad volgens de peilingen nog wel in.

Met Bolsonaro zou Brazilië kiezen voor een extreemrechtse president, die het generaalsbewind (1964 – 1985) en zijn martelingen toejuicht en zeer vrouwonvriendelijk, homofoob en racistisch is. Lees bijvoorbeeld: Brazilië flirt met terugkeer naar de militaire dictatuur (NRC).

De Arbeiderspartij (PT) van Fernando Haddad heeft veel van zijn immense populariteit onder president Lula en diens opvolger Dilma Rousseff verspeeld door grootscheepse corruptie (overigens ook onder andere partijen zéér wijd verbreid) en door een grote desinformatiecampagne. Zo zijn er veel Brazilianen, die menen dat de Arbeiderspartij communistisch is, terwijl Lula en Rousseff hooguit gematigde sociaaldemocraten waren. De banken verdienden nooit zoveel geld als onder het bewind van deze zogenaamd communistische partij.

Het ergste is nog dat extreemrechts met zijn homofobie, vrouwonvriendelijkheid en verering van het onderdrukkende militaire regime van 1964 – 1985 nu normaal lijkt te zijn geworden.

Voor wie Portugees leest, dit is een lange, maar erg goede samenvatting van het punt waarop Brazilië zich bevindt: Aos indecisos, aos que se anulam, aos que preferem não (El País Brasil).

2 Responses to 'Kiest Brazilië een extreemrechtse president?'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Kiest Brazilië een extreemrechtse president?'.

  1. Wonend in Brazilië wacht ik ook de uitslag van de verkiezingen in spanning af. Hier, op enige afstand van de grote steden, lijkt de aanhang voor rechts duidelijk minder te zijn.

    Constant Coolsma

    28 okt 18 at 17:26

  2. dat ziet er niet best uit voor Brazilie In de grote steden zal inderdaad de aanhang voor rechts groter zijn vanwege de onveiligheid en de corruptie. Met OOk nog een soort Trump in Brazilie zal de wereld er niet beter op worden

    Marie sassen -Doyer

    29 okt 18 at 08:43

Leave a Reply