Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Alberto Santos Dumont, luchtvaartpionier

2 comments

Foto van schilderij van Santos-Dumont

Foto van zomerhuisPetrópolis (RJ) Brazilië 2018

Dit portret van Alberto Santos Dumont (1873 – 1932) zag ik in het voormalige zomerhuis van de luchtvaartpionier in Petrópolis. Het is nu een (klein) museum (foto – groter door erop te klikken). In Brazilië kom je de naam Santos Dumont vaak tegen, onder andere het lokale vliegveld van Rio de Janeiro is naar hem genoemd.

Santos Dumont had op de koffieplantage van zijn vader in de Braziliaanse deelstaat São Paulo de boeken van Jules Verne gelezen en dat zette hem (gewapend met het van zijn vader geërfde kapitaal) op het pad van de luchtvaart.

Hij experimenteerde in Parijs eerst met bestuurbare ballons, later wierp hij zich op vliegtuigen, die zwaarder zijn dan lucht. Volgens sommigen is hij de eerste die met een vliegtuig met motor vloog. De Amerikaanse gebroeders Wright waren eerder, maar hun verrichtingen waren volgens fans van Santos Dumont niet gestaafd. Hoe dan ook, hij heeft veel bijgedragen aan de luchtvaart.

Omslag van boek De gevleugeldeOmslag van boek O homen com asasSantos Dumont was een kleurrijk figuur, die de societybladen van zijn tijd veel stof tot schrijven gaf.

Aan het einde van zijn leven raakte hij gedesillusioneerd. Hij zou lijden onder multiple sclerose en hij zag met lede ogen aan hoe vliegtuigen werden gebruikt voor oorlogvoering. In 1932 pleegde hij zelfmoord door zich te verhangen.

Arthur Japin schreef een boeiend boek over Santos Dumont onder de titel De gevleugelde. In het Portugees: O homen com asas.

Warm aanbevolen.

Hieronder een krantenfoto van een van Santos Dumonts vluchten met zijn 14bis en een film over de luchtvaartpionier:

Krantenfoto met onderschrift

Written by Bert Ernste

november 24th, 2018 at 6:27 am

2 Responses to 'Alberto Santos Dumont, luchtvaartpionier'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Alberto Santos Dumont, luchtvaartpionier'.

  1. Een heel interessant verhaal over deze kleurrijke man Ik zal eens zoeken of ik het boek van Arthur Japin nog ergen s kan vinden Bedankt !!

    Marie sassen -Doyer

    24 nov 18 at 09:25

  2. Mooi eerbewijs voor Santos Dumont, één van de bekendste Brazilianen, die de luchtvaart uit de startblokken heeft helpen komen.

    Constant Coolsma

    24 nov 18 at 20:26

Leave a Reply