Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Hollands glorie

4 comments

Foto van glas-in-loodraam met groot zeilschip

Den Haag 2017

Dit soort schepen associëren Nederlanders graag met het roemruchte verleden van de ontdekkingsreizen en de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC).

Helaas ging die expansie ook gepaard met de vaak wrede onderdrukking van ‘vreemde’ volken, zoals Ewald Vanvugt beschrijft in Roofstaat. Er is ook een compacte editie verschenen.

Written by Bert Ernste

januari 30th, 2019 at 6:21 am

4 Responses to 'Hollands glorie'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Hollands glorie'.

 1. Dat roemruchte verleden en de ontdekkings reizen ging zeker niet zonder vreselijke wrede handelingen gepaard .Ook ziekten die in die landen onbekend waren werden er verspreid en dat veroorzaakte veel doden.

  Marie sassen -Doyer

  30 jan 19 at 10:08

 2. Vreemd dat het zoveel eeuwen heeft geduurd totdat we de waarheid over onze veroveringen leerden kennen. Overigens een aardig raam.

  Constant Coolsma

  30 jan 19 at 14:12

 3. Het duurde inderdaad eeuwen, voordat de nare kanten van ontdekkingsreizen en kolonialisme breder bekend werden.

  Toch waren er ook in de koloniale tijd al kritische stemmen, zoals de hierboven genoemde Ewald Vanvugt aankaartte in zijn boek Nestbevuilers. Die wilde men evenwel niet horen.

  omslag boek

  Bert Ernste

  30 jan 19 at 14:27

 4. Nee, die kritische stemmen zijn lang doodgezwegen. Ik herinner me dat ik recent over hen las toen het over de wandaden van ik meen Tromp in Indonesië ging. Waren de schrijvers van destijds ook zo gezagsgetrouw?

  Constant Coolsma

  30 jan 19 at 17:10

Leave a Reply