Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Roman: de nadagen van het Nederlandse regime in Nieuw-Guinea

2 comments

Omslag boekIn 1962 moest Nederland haar laatste kolonie in de Oost overdragen aan Indonesië (via een tussenbewind van de Verenigde Naties). In de jaren daarvoor had Nederland hard gewerkt aan de ontwikkeling van Nederlands Nieuw-Guinea met het oog op onafhankelijkheid.

In die context speelt de roman Norman van Merel Hubatka. Hoewel een roman is het boek gebaseerd op het ware verhaal van Merel Hubatka’s vader, die in het boek Norman Taborsky heet.

Taborsky is bestuursambenaar, die in het binneland van Nieuw-Guinea ontwikkeling probeert te brengen. Vanwege de gebrekkige communicatie heeft hij bij zijn werk onder de papua’s bijna geen weet van de internationale ontwikkelingen, die uiteindelijk leiden tot de overdracht van Nieuw-Guinea. De Verenigde Staten willen Indonesië te vriend houden om te vermijden dat dat land de kant van de Sovjet-Unie kiest. Het is de tijd van de koude oorlog.

Norman schakelt tussen het internationale politieke toneel (met onder meer minister van buitenlandse zaken Joseph Luns en het beleid van de Verenigde Staten onder Kennedy) en het werk van Taborsky onder papua’s.

Wat mij betreft had het werken in het binnenland en Taborskys omgang met de lokale bevolking nog wel wat meer ruimte mogen krijgen, maar het is een zeer lezenswaardig boek dat de aandacht alle bijna driehonder pagina’s weet vast te houden.

Hopelijk vindt dit boek dankzij de romanvorm een breder publiek dan alleen de mensen, die geïnteresseerd zijn in onze voormalige kolonie. Het is toch vreemd dat we in Nederland zo weinig belangstelling hebben voor Nederlands Nieuw-Guinea en hoe het er aan toe gaat in het gebied sinds ons vertrek. Zó lang geleden is het niet.

Zie ook: Nederland druipt af over Met stille trom van F. Springer.

Meer boeken West Papua | Nieuw-Guinea

Meer West Papua | Meer koloniale geschiedenis

2 Responses to 'Roman: de nadagen van het Nederlandse regime in Nieuw-Guinea'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Roman: de nadagen van het Nederlandse regime in Nieuw-Guinea'.

 1. Het is zeker vreemd dat men in Nederland West Papua schijnt te zijn vergeten. Komt dat doordat het zo ver weg ligt? Doordat men de ‘afgang’ van onze koloniale politiek niet kon accepteren? Of is de belangstelling verdwenen omdat we er zelf niet meer beter van kunnen worden?
  Goed dat je er weer eens de aandacht op vestigt!

  Constant Coolsma

  25 feb 19 at 14:10

 2. Ik denk al die redenen plus het feit dat je er als journalist maar moeilijk binnenkomt en het feit dat Nederland Indonesië te vriend wil houden. Nederlandse media volgen – grosso modo – toch vaak de heersende politiek.

  Bert Ernste

  25 feb 19 at 14:25

Leave a Reply