Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Stoomlocomotief Leopoldina

2 comments

Foto van stoomlocomotief

Foto van stoomtrein op spoorbrugPetrópolis (RJ) Brazilië 2018

Eergisteren op dit weblog een moderne hogesnelheidstrein, wat leidde tot een reactie hoe treinen zijn veranderd sinds het stoomtijdperk.

Deze stoomlocomotief zag ik in Petrópolis in de deelstaat Rio de Janeiro in Brazilië. Wie goed kijkt, ziet dat de locomotief wat scheef is: hij staat schuin naar voren. Dat is omdat deze actief was op een steile spoorlijn, zoals de tweede foto laat zien. De betreffende spoorlijn werd in 1883 geopend door keizer dom Pedro II en bleef in gebruik tot 1964.

Deze ‘Leopoldina’ is vernoemd naar Dona Leopoldina Teresa Francisca Carolina Micaela Gabriela Rafaela Gonzaga de Bragança e Bourbon, de dochter van Pedro II. Hij staat in het Keizerlijk Museum in Petrópolis.

(De tweede foto groter door erop te klikken.)

Written by Bert Ernste

juni 21st, 2019 at 5:23 am

2 Responses to 'Stoomlocomotief Leopoldina'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Stoomlocomotief Leopoldina'.

  1. Mooie oude trein. Bedankt voor de uitleg waarom hij wat scheef staat het lijkt me heel griezelig om met die trein daar hoog over dat ravijn te rijden,maar hij is er speciaal op gebouwd dus het zal wel redelijk veilig geweest zijn.

    Marie sassen -Doyer

    21 jun 19 at 06:46

  2. Ha, een oude bekende! Dank dat je dit mooie exemplaar in herinnering roept.

    Constant Coolsma

    21 jun 19 at 08:26

Leave a Reply