Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Vianen: gaper

2 comments

Foto van gapende kop aan muur

Vianen (Utrecht) 2018

Van Wikipedia:

Een gaper is een beeld van het hoofd van een man, meestal van zuidelijke afkomst, een Moor of Muzelman, met open mond en vaak met uitgestoken tong. Gapers, echte volkskunstproducten, komen enkel in Nederland en Vlaanderen voor.

Written by Bert Ernste

augustus 7th, 2019 at 5:29 am

2 Responses to 'Vianen: gaper'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Vianen: gaper'.

 1. In Zwolle hing zo,n hoofd boven een oude drogisterij die ook de oude gaper was genoemd , Daarom dacht ik dat het altijd bij een drogisterij hoorde.

  Marie sassen -Doyer

  7 aug 19 at 07:45

 2. Inderdaad was de gaper het symbool van apothekers. Nog een stukje van Wikipedia:

  “Een gaper deed dienst als uithangbord van apothekers, om klanten te trekken, maar tevens als kwaliteitsaanduiding voor de winkel. Aanvankelijk werd dit uithangteken op de luifel gezet, maar vanaf de 17e eeuw steeds vaker aan de gevel bevestigd, met name in Amsterdam kwam dit veel voor. De mond van de gaper staat niet open om te gapen, maar om een medicijn in te nemen. De grimas van veel gapers is te verklaren doordat het medicijn vies smaakt.”

  Bert Ernste

  7 aug 19 at 08:55

Leave a Reply