Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Passagiersschepen: de reis naar Indië

5 comments

Foto van mensen op een schip

Aan boord van de Indrapoera (op weg naar Nederlands Indië) 1926

Afbeelding van brandkastzegelDeze foto vond ik in een oud familiealbum. In het midden mijn vader, die als vierjarige naar Nederlands Indië ging met zijn ouders (midden) en zijn broer. Links mijn overgrootmoeder ‘oma Cor’, over wie ik al eerder schreef op dit weblog. Wie de heer rechts is, weet ik niet.

Reizen over lange afstand ging toen nog vaak per schip. (Gisteren ook op dit weblog.) De Indrapoera van de Rotterdamsche Lloyd was toen nog vrij nieuw. Het was een van de zogenoemde mailboten, die speciaal voor het vervoer van post sneller waren dan toen gangbaar was.

Vanwege het risico van mijnen uit de eerste wereldoorlog en andere gevaren, werd belangrijke post in een brandkast op het dek vervoerd. Deze zou bij het zinken van het schip blijven drijven. Ook zond de brandkast dan een radiosignaal uit, waarmee die gevonden kon worden. Om de post op die manier te laten vervoeren moest je er speciale brandkastzegels bijplakken.

Hieronder een afbeelding van het schip en daar weer onder een kort filmpje, waar te zien is wat een luxe er was aan boord. Die luxe verschilde natuurlijk per klasse. Ik weet niet op welke stand mijn (over)grootouders reisden.

Rudy Kousbroek schreef een impressie van zo’n zeereis naar Indië.

Ansichtkaart met foto van de Indrapoera

https://www.youtube.com/watch?v=3IzCUykmXi8

5 Responses to 'Passagiersschepen: de reis naar Indië'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Passagiersschepen: de reis naar Indië'.

 1. Prachtige nostalgie aan boord van dit passagiers schip. Ik heb de kustreis met de kinderen gemaakt op de Oranje Fontein Passagiers schip van de VNS die voer op de Holland Africa lijn Toen wij met de drie kinderen meevoeren op de kustreis waren er geen passagiers aan boord en de kinderen vermaakten zich prima in de eerste klas kinderkamer en de touristen klas kinderkamer en ze dwaalden door het hele schip ,EEn prachtige oude foto van de familie onderweg naar Indie

  Marie sassen -Doyer

  25 aug 19 at 08:35

 2. De Oranjefontein, ook zo’n schip uit andere tijden:
  .

  Bert Ernste

  25 aug 19 at 08:45

 3. Ook heel mooi, dit verhaal uit je familiegeschiedenis. Samen met de herinneringen van Rudy Kousbroek brengt het de overtocht van Nederland naar toen nog Nederlands Oost-Indië mooi tot leven. Het is inderdaad jammer dat geen enkele van die schepen nog bestaat.

  Constant Coolsma

  25 aug 19 at 17:58

 4. P.A. Daum, over wie ik hier al eens schreef, maakte in 1895 al een boekje over de reis tussen Nederland en Indië:

  Bert Ernste

  26 aug 19 at 07:50

 5. Daum reisde met de Prinses Marie. Een schip dat de overgang van zeil- naar stoomvaart laat zien. Het heeft masten en ra’s, maar ook een schoorsteen. Het tegeltableau met zusterschip Prinses Amalia (van Wikipedia) onder de foto van de Prinses Marie laat dat goed zien: zeilen en rookwolken. (Groter door op de afbeeldingen te klikken.)

  Bert Ernste

  28 aug 19 at 08:00

Leave a Reply