Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Utrecht: Sigarenfabriek Denova

5 comments

Foto van resten opschrift op muur: Sigarenfabriek Denova

Utrecht 2019

Sporen van de sigarenfabriek, die hier blijkbaar gevestigd was. Denova maakte onder meer sigaren van het merk Staalkoning. De staalkoning op het blik hieronder is Andrew Carnegie (1835-1919), die in 1903 anderhalf miljoen gaf voor de bouw van het Vredespaleis in Den Haag. Andere merken waren Carl Upman, Carnegie, Flor Tomento, Haagsche Post, De Twentsche Bank en Sylvia. (Bron)

Foto van sigarenblik

Written by Bert Ernste

maart 6th, 2020 at 6:29 am

5 Responses to 'Utrecht: Sigarenfabriek Denova'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Utrecht: Sigarenfabriek Denova'.

 1. DE sigarenfabriek is duidelijk vergane glorie. De staalkoning zal wel heel veel winst gemaakt hebben,zodat het mogelijk was om anderhalf miljoen te schenken

  Marie sassen -Doyer

  6 mrt 20 at 08:02

 2. Vermoedelijk had in die tijd nauwelijks iemand moeite met de schaduwzijden van het roken.

  Constant Coolsma

  6 mrt 20 at 15:09

 3. Mijn oma had vroeger een uitgebreid aanbod aan rookwaar voor visite. Voor sigaretten was er een speciale standaard. Het was inderdaad normaal en de ook toen al bekende bezwaren werden weggewuifd.

  Het valt mij trouwens op dat er in recente films en tv-series veel gerookt wordt. Soms draagt dat bij tot een tijdsbeeld, maar vaak lijkt het niet of nauwelijks functioneel. Ook komt het roken zo vaak en nadrukkelijk in beeld (close-ups) dat ik zo’n donkerbruin vermoeden heb dat de tabaksindustrie stiekem flink sponsort.

  In het Pijpenmuseum in Amsterdam (de moeite waard!) kun je de geschiedenis van het roken goed volgen. De Maya’s rookten al tabak rond het jaar 500, zo’n duizend jaar voor de aankomst van Columbus in Amerika, waarna tabak in de rest van de wereld bekend werd.

  Overigens werden er in de oudheid rond de Middellandse zee ook al planten gerookt. Hippocrates meende dat de rook van sommige planten heilzaam was. Meer op Wikipedia en op ISgeschiedenis.

  > Diverse interessante artikelen over de geschiedenis van het roken”

  De drinkende roker van Joos van Craesbeeck (17e eeuw):

  Bert Ernste

  6 mrt 20 at 15:48

 4. De laatste directeur van Denova, G. Witteveen, was een achterneef van mijn vader. Bij een Sinterklaas feest heeft ons gezin opgetreden en ik ben bruidsmeisje geweest bij het huwelijk van Geerlof en Ynske. Helaas is Geerlof jong overleden.

  Joke schuring

  22 mei 21 at 09:52

 5. Hoi Joke. Ik heet Kees Oskam. Weduwnaar van Alice van Peet. Alice der moeder was Gerrie Witteveen. Ome Geerlof was al overleden. Tante Ynske nog gekend. Maar woonde toen in België. Ze hadden ook een zoon die Geerlof heette. Ik vond het niet een hechte familie.

  Kees Oskam

  13 sep 21 at 15:02

Leave a Reply