Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Vliegbeest

4 comments

Foto van soort vlieg

Foto van soort vlieg (en face)Utrecht 2019

(Kleine foto groter door erop te klikken.)

Written by Bert Ernste

mei 26th, 2020 at 5:25 am

4 Responses to 'Vliegbeest'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Vliegbeest'.

 1. Een heel apart beest .. het lijkt net een dikke dame met een dunne tule rok aan .

  Marie sassen -Doyer

  26 mei 20 at 11:16

 2. Eigenaardig: het lijken twee wipschakelaars op zijn kop, maar het zullen wel oogjes of voelsprieten zijn. Weer zo’n mooie dichtbij-opname.

  Constant Coolsma

  26 mei 20 at 12:08

 3. Die ‘wipschakelaars’ vielen mij ook op. Ik vermoed dat de grote zwarte delen aan de zijkanten van de kop de ogen zijn en de uitsteeksels inderdaad voelsprieten. Ik ben evenwel geen insectenkenner, dus geef mijn mening voor een betere.

  Bert Ernste

  26 mei 20 at 12:31

 4. Ik denk dat het een van de vele zweefvliegen is die vaak net doen alsof ze een bij/wesp/hommel zijn. Gemakkelijk te onderscheiden door het feit dat ze geen dubbele vleugels hebben en vaak anders kunnen vliegen dan het dier dat ze nadoen. Zoals stilhangen in de lucht bijvoorbeeld, typische zweefvliegenkunstjes. Het achterlijf is helaas niet goed zichtbaar. Dat is een vereiste voor determinatie (voor kenners, ik weet er maar heel weinig van af). Persoonlijk ben ik al blij als ik een beetje een idee heb waar ik naar kijk.
  De wipschakelaars zijn antennes. En deze lijken inderdaad op hele klassieke wipschakelaars! De grote zwarte halve bollen zijn de facetogen inderdaad.

  Roland

  26 mei 20 at 22:14

Leave a Reply