Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Altaar van godin Viradecdis

one comment

Beeld van grote steen met inscriptie

Foto van tekstbordUtrecht 2019

Tussen de provinciale weg van Utrecht naar Bunnik en de ventweg staat dit altaar voor de godin Viradecdis (ook wel Viradectis, Virathetis en Viradecthis genoemd). De meeste mensen zullen er net als ik meestal aan voorbij fietsen. Viradecdis is een Germaanse en/of Keltische godheid in de Romeinse tijd.

Het gaat om een replica van zo’n altaar opgericht door schippers uit Tongeren (nabij Luik in België). Het origineel is gevonden bij de bouw van Fort Vechten nabij Utrecht, waar in de Romeinse tijd een Romeins bolwerk was: Fectio. Waarschijnlijk leverden die schippers graan aan de bezetting van het bolwerk.

(Kleine foto groter door erop te klikken.)

Written by Bert Ernste

juli 20th, 2020 at 5:23 am

One Response to 'Altaar van godin Viradecdis'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Altaar van godin Viradecdis'.

  1. Wat een interessant verhaal en inderdaad kan ik me voorstellen dat mensen er voorbij fietsen zonder te weten wat dit is Ze zullen wel HEEL blij zijn geweest met het graan wat ze kregen van de schippers , Bedankt voor dit verhaal !!!

    Marie sassen -Doyer

    20 jul 20 at 08:18

Leave a Reply