Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Mobilisatie 1914

2 comments

Foto van onderschedingsteken

Foto van A.E. ErnsteMobilisatiekruis 1814 – 1918

Deze onderscheiding, het mobilisatiekruis 1914- 1918, kwamen we tegen bij het uitruimen van het ouderijk huis.

Mijn grootvader A.E. Ernste (*1892 Batavia – †1940 Doetinchem) kreeg hem voor zijn bijdrage aan de mobilisatie voor de eerste wereldoorlog. Nederland bleef daarin uiteindelijk neutraal. Ik weet niet waar mijn opa mobilisatiedienst heeft gedaan, wel dat hij bij marine was.

Meer over de mobilisatie in de zomer van 1914

Krantenbericht over de spoorwegen en mobilisatie

Written by Bert Ernste

augustus 4th, 2020 at 5:40 am

2 Responses to 'Mobilisatie 1914'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Mobilisatie 1914'.

 1. Hij zal vast wel wat bijzonders gedaan hebben om deze onderscheiding te hebben ontvangen. Moet je zo.n onderscheiding later terug sturen na het overlijden van die gene die hem heeft gekregen. Ik heb jaren geleden een lintje gekregen en die onderscheiding moet na mijn overlijden terug gestuurd worden.

  Marie sassen -Doyer

  4 aug 20 at 09:46

 2. Waarschijnlijk is het een herinneringskruis voor iedereen, die aan de mobilisatie heeft gewerkt, dus niet voor heel bijzondere prestaties.

  Hoge onderscheidingen moeten inderdaad officieel worden teruggegeven na overlijden. Om precies te zijn: alleen de Orde van Oranje-Nassau en de Orde van de Nederlandse Leeuw moeten terug. Voor een aantal honderd euro mag je zo’n onderscheiding houden, althans zo was dat toen mijn vader overleed. Ik denk trouwens niet dat nabestaanden het gevang in moeten, als ze de onderscheiding stiekem houden. Lagere onderscheidingen hoeven niet teruggestuurd. (Vroeger moest je zo’n ereteken zelf aanschaffen en dan mocht je het ook houden.)

  Bert Ernste

  4 aug 20 at 10:17

Leave a Reply