Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

De watersnood van 1926

2 comments

Foto van onderscheiding met Willem III

Foto van A.E. ErnsteWatersnoodmedaille 1926

Mijn grootvader A.E. Ernste (*1892 Batavia – †1940 Doetinchem) heb ik nooit gekend. Ik weet dan ook weinig van hem, behalve dat hij marineofficier is geweest en een rol speelde bij de luchtbescherming in Doetinchem toen de tweede wereldoorlog met Duitsland dreigde.

Toen we het huis van mijn ouders moesten ontruimen, kwamen we zijn onderscheidingen tegen. Daarbij ook een medaille voor zijn optreden bij de watersnood van 1926.

Opvallend is dat daar een afbeelding van koning Willem III op staat, terwijl Wilhelmina al sinds 1898 koningin was. Blijkbaar hadden ze nog een stapel van die onderscheidingen liggen. Op de achterkant staat wel ‘koningin’.

Foto van achterkant medaille met naamDe meesten van ons kennen de watersnood van 1953, maar Nederland heeft in de loop der eeuwen vele overstromingen gekend.

Bij de watersnood van begin januari 1926 overstroomde het Land van Maas en Waal en de Liemers. Het weer was tijdens de jaarwisseling al heel slecht:

“Als gevolg van overvloedige regenval bereikten zowel de Rijn als de Maas rond de jaarwisseling ongekend hoge peilen. Nog nooit was het water zo hoog gekomen sinds men met de registratie van de rivierstanden was begonnen.”

Hieronder een film uit die tijd en daarna een tekening van Jan Toorop geïnspireerd door deze watersnood:

> Meer video’s

Tenslotte een tekening van Jan Toorop, die de hulpverlening voor de getroffenen uitbeeldt. De tekening is gebruikt voor het kaft van het programma (declamatie en zang) voor de avond van 30 januari 1926, gehouden in Hotel De Witte Brug in Den Haag ten bate van de getroffenen van de watersnoodramp. Bron

Tekening van Jan Toorop

Written by Bert Ernste

januari 2nd, 2021 at 5:25 am

2 Responses to 'De watersnood van 1926'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'De watersnood van 1926'.

  1. Wat een prachtige film en ik herken direct je grootvaders gezicht uit Huib en jouw gezicht en van je vader. Wat konden ze toen veel doen met een TON aan geld. Heel veel kleine woningen bouwen. De plaat van Toorop is ook typisch van die tijd. Hartelijk dank Bert voor deze geschiedenis les.

    Marie sassen -Doyer

    2 jan 21 at 08:42

  2. Over die watersnood heb ik nooit gehoord of gelezen. De informatie uit de film is veelzeggend, vooral over de opstelling van de overheid.
    In de foto van je grootvader herken ik ook duidelijk jullie familietrekken.

    Constant Willem Coolsma

    2 jan 21 at 16:29

Leave a Reply