Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Simon Vestdijk – vergeten schrijver?

2 comments

Foto van beeld van schrijvende Vestdijk

Omslag boek 'De toetssteen. Brieven over Vestdijk.'Doorn (Utrecht) 2018

Voor de hervormde kerk van Doorn staat tegenwoordig dit beeld van de schrijver Simon Vestdijk.

In de tijd dat ik langs die kerk naar school liep, was het beeld er nog niet. Wel wist ik dat Vestdijk in Doorn woonde en toen ik op de middelbare school zat, ben ik eens langs zijn huis gefietst.

Het schijnt dat hij nog maar weinig wordt gelezen, volgens sommigen volstrekt ten onrechte: Vestdijk niet lezen, dan moet je toch wel stapelgek zijn.

Ter gelegenheid van Vestdijks vijftigste sterfdag kwamen er onlangs twee postzegels uit:

Afbeelding van Vestdijk postzegels

Written by Bert Ernste

maart 29th, 2021 at 5:27 am

2 Responses to 'Simon Vestdijk – vergeten schrijver?'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Simon Vestdijk – vergeten schrijver?'.

 1. Een beetje laat om nu opeens een beeld van Vestdijk in Doorn voor de kerk te zetten, maar beter laat dan nooit. Ik herinner me Vestdijk nog goed. Hij liep altijd met zijn hondje door Doorn en hij kende niemand en hij zei niemand goeden dag. Hij kende alleen Nol Gregoor, die in onze straat woonde en die ook nog een boekje over Vestdijk heeft geschreven. Ik geloof dat ik eens een boek van hem heb gelezen, waar ik zowat niet door kon komen. Ik denk niet dat de jeugd van NU, zijn boeken op hun eind examen lijst zullen zetten.

  Marie sassen -Doyer

  29 mrt 21 at 06:58

 2. Ik was maar kind in die tijd in Doorn, maar Nol Gregoor herinner ik me nog wel. Boeken van hem over Vestdijk en zijn werk, die ik in de gauwigheid vond: Nol Gregoor in gesprek met Simon Vestdijk en Simon Vestdijk en Lahringen.

  Rechts een foto van Nol Gregoor

  Bert Ernste

  29 mrt 21 at 07:46

Leave a Reply