Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Roze en geel

3 comments

Foto van geel en roze pand

Foto van gevelsteen roze pandUtrecht 2020

Het roze pand heet volgens de gevelsteen Sinterniclaes, het gele Den teeren oven.

(Kleine foto’s groter door erop te klikken.)

Foto van gevelsteen van geel pand

Written by Bert Ernste

april 28th, 2021 at 5:29 am

3 Responses to 'Roze en geel'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Roze en geel'.

 1. Mooie oude huisjes en de gevelstenen zijn ook heel mooi

  Marie sassen -Doyer

  29 apr 21 at 07:18

 2. Ik twijfel een beetje over deze stenen. De toevoeging van de recente datum is curieus. Zeker omdat in het rechter geval – van het gele huis – de nieuwe datum net zo verhoogd in de steen zit als de oude datum. Iets wat eigenlijk niet echt zou kunnen tenzij er flink verbouwd is aan de steen of hij in het geheel opnieuw gemaakt is. Immers, je haalt steen weg en laat het reliëf staan en de jaartallen lijken op de foto ‘hoger’ te liggen dan het omliggende gebied.
  En de naam ‘den teeren oven’, wat eerder lijkt te refereren aan een kwetsbare oven, dan aan aan een teeroven komt op mij als wat geforceerd ouderwetse taal over. Maar ik ben geen neerlandicus/historicus natuurlijk.
  Dat Sinterniclaes met de boot aankwam is natuurlijk ook een relatief nieuwerwets construct. Ik was me niet bekend van een intocht in de 17e eeuw. Wat volgens deze – niet echt een goede bron – pas ergens in de 20e eeuw plaats vond. Dus al met al… ik twijfel ten zeerste.
  https://isgeschiedenis.nl/nieuws/eerste-intocht-van-sinterklaas

  roland

  5 mei 21 at 13:11

 3. Ik lees hier dat de gevelsteen inderdaad nieuw is. Wel wordt de naam SUNTE NYCLAES in een hypotheekakte uit 1554 genoemd. Ook de namen ‘sinterniclaes’ en ‘sinterclaes’ komen in de aktes voor, zo lees ik daar. De naam zou geïnspireerd zijn “op het beroep van de eigenaar Willem Willemsz.: hij was bakker. Op de uithangborden was de afbeelding van Sint Nicolaas vooral bij koekbakkers een geliefd thema. Tevens kan de huisnaam te maken hebben met de Sint Nicolaasparochie, waartoe het huis behoort”.

  Ook de andere gevelsteen is nieuw, zo interpreteer ik deze informatie:

  “De oude huisnaam is verbeeld in een kleine scheepswerf met daarop een pruttelende teeroven. De gevelsteen werd in 1996 vervaardigd door Koos Boomstra en Tsjerk Holtrop.

  In de zeventiende eeuw waren de werven tussen de Weesbrug en de Vollersbrug het domein van de scheepstimmerlui. Diverse huisnamen herinneren nog aan deze bedrijvigheid: ‘DE PECKKETEL’, ‘HET CROMHOUT’ en het ‘BEYTELSCHIP’.”

  Dus nieuwe gevelstenen geïnspireerd op de oude huisnamen.

  Bert Ernste

  5 mei 21 at 13:43

Leave a Reply