Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Bevrijdingsdag

2 comments

Foto van Airbornemonument

Oosterbeek (Gelderland) 2019

Vandaag vieren we dat Nederland op 5 mei 1945 in haar geheel bevrijd was. In 1944 was het zuiden van Nederland al bevrijd en poogden de geallieerden met massale luchtlandingen om door te breken via Arnhem, wat mislukte. Dat was de bekende slag om Arnhem, de operatie Market Garden, die een brug te ver bleek.

Het monument hierboven in Oosterbeek is ter nagedachtenis van die slag om Arnhem. Volgens historicus Anthony Beevor was de operatie bij voorbaat gedoemd te mislukken.

Hieronder een paar details van het monument:

Foto van top van Airborne monument

Foto van detail van monument met parachutistenOosterbeek (Gelderland) 2019

(Kleine foto groter door erop te klikken.)

2 Responses to 'Bevrijdingsdag'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Bevrijdingsdag'.

 1. Triest voor de nabestaanden van omgekomen soldaten bij Arnhem en Oosterbeek dat je later hoort dat de operatie bij voorbaat gedoemd was. Heel triest. Het monument is wel indrukwekkend.

  Marie sassen -Doyer

  5 mei 21 at 06:54

 2. Tja. Zoals ook tegenwoordig nog gebeurt:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Combat_Outpost_Keating

  Tussen de heuvels, nauwelijks te bevoorraden en in een krap dalletje als onverdedigbare schietschijf. Maar het was nu eenmaal daar gepland omwille van wat politiek en verplaatsen of ondersteunen ging nu even niet. succes jongens!
  En in het geval van Market Garden stuur je dan de ‘zo buitenlands mogelijke’ troepen het verste naar voren – maar niet het ‘eervolste’ verste – en als het misgaat geef je ze royaal de schuld. Pas in 2006 na heel wat lobby-werk is hij hier in NL postuum gedecoreerd voor zijn daden en er is bij mijn weten nog weer veel later in het VK voorzichtig iets geopperd over eerherstel. Maar of dat ooit is doorgevoerd…

  roland

  5 mei 21 at 13:49

Leave a Reply