Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Reizen was vroeger heel anders

one comment

Foto van drie gestapelde hutkoffers

São Paulo (SP) Brazilië 2020

Wie vroeger veel bagage moest meenemen voor emigratie of op chique reizen die vereisten dat je deftig gekleed aan het diner of op het bal verscheen, koos voor een hutkoffer, eigenlijk een kist met slot en handvatten.

Foto van hutkoffer met etiket 'Biak'De koffers op de foto zag ik in een kringloopwinkel in São Paulo. Ze deden me denken aan de vaak arme emigranten die hun geluk zochten in de ‘nieuwe wereld’. Hutkoffers zijn er in vele soorten en maten. De komende dagen een serie. Die van mijn vader stond al eens op dit weblog.

De vraag is waarom er niet veel eerder wielen onder die koffers zijn gezet. Volgens The Guardian speelde daarbij mee dat stoere mannen dat niet nodig zouden hebben en reizen niet bedoeld was voor vrouwen alleen. Ook waren er op stations en in de havens kruiers beschikbaar. Dat neemt niet weg dat op een van de foto’s bij het artikel vrouwen hun eigen bagage moeten trekken op station St Pancras in Londen:

Foto van vrouwen die kar met koffers trekken

Written by Bert Ernste

juli 5th, 2021 at 5:23 am

One Response to 'Reizen was vroeger heel anders'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Reizen was vroeger heel anders'.

  1. Gelukkig kunnen deze vrouwen er nog om lachen. Wij hebben ook nog zo’n stevige hutkoffer met de naam A.Sassen Doorn erop. Die werd dan van huis op gehaald en naar het schip gebracht. Nu heeft elke verdieping op het containerschip van Geert een wasmachine en ze doen zelf hun was en ze dragen allemaal een overal in plaats van een uniform dat gestreken en gesteven moet worden, wat meestal aan de wal werd gedaan, want ze lagen veel langer in de havens.

    Marie sassen -Doyer

    5 jul 21 at 07:37

Leave a Reply