Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Indië herdenking 2021

one comment

Foto van exvoto voor behouden terugkeer uit Indonesië

Foto van MajellakerkUtrecht 2021

Bovenstaande exvoto zag ik in de Majellakerk in Utrecht.

Na de tweede wereldoorlog, waarin Nederlands Indië door Japan werd bezet, brandde de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd los. Nederland stuurde militairen en voerde een koloniale oorlog tijdens twee zogenoemde politionele acties.

Vandaag staat Nederland stil bij het einde van de tweede wereldoorlog in Nederlands Indië op 15 augustus 1945, toen Japan capituleerde:

Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgde werken door tot op de dag van vandaag bij inmiddels 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en ook in onze samenleving als geheel.

NRC Handelsblad publiceerde een mooie serie portretten van mensen, die in die woelige tijd naar Nederland kwamen. Warm aanbevolen.

Screenshot van NRC Over Indië

One Response to 'Indië herdenking 2021'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Indië herdenking 2021'.

  1. Een heleboel mooie verhalen, die ik de komende dagen eens rustig ga lezen. Heel erg bedankt voor het toe sturen. In Afghanistan gebeuren ook weer vreselijke dingen waar de ene bevolkingsgroep de andere eigen bevolkingsgroep aanvalt en terroriseert. Prettige zondag overigens.

    Marie sassen -Doyer

    15 aug 21 at 07:11

Leave a Reply