Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Passiebloem

3 comments

Foto van passiebloem (maracujá)

Utrecht 2012

Written by Bert Ernste

september 16th, 2021 at 5:25 am

3 Responses to 'Passiebloem'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Passiebloem'.

 1. Een prachtige foto van deze passie bloem. Ik weet niet precies waarom het een passie bloem is. Zijn die drie meeldraden de drie eenheid en verder zit er een stralenkrans in.

  Marie sassen -Doyer

  16 sep 21 at 06:50

 2. Goede vraag!
  Op Wikipedia lees ik:

  “Volgens de overlevering gebruikten Spaanse missionarissen passiebloemen ter illustratie om het kruisigingsverhaal van Jezus Christus over te brengen. Toen zij passiebloemen in Amerika ontdekten, zagen zij in de vijf kelk- en de vijf kroonbladeren een verwijzing naar tien van de twaalf apostelen: Petrus en Judas zijn uitgezonderd. De drie stampers leken op de spijkers waarmee Jezus Christus aan het kruis werd genageld. De corona leek op de doornenkroon van Christus. De kronkelige ranken leken op een zweep. De drie schutbladeren stelden de drie Maria’s (Jezus’ moeder, Maria van Bethanië en Maria Magdalena) bij het kruis voor. Het blauw van de bloem verwees naar de hemel of naar het blauwe kleed van Maria.”

  Bert Ernste

  16 sep 21 at 06:58

 3. Heel hartelijk dank, Bert. Ik had het natuurlijk zelf ook kunnen opzoeken maar dat deed ik niet. Nu weet ik eindelijk wat de geschiedenis en de uitleg van de passie bloem is. Nogmaals dank !!!

  Marie sassen -Doyer

  17 sep 21 at 07:24

Leave a Reply