Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Geveltop met zittende dame

6 comments

Foto van monumentale geveltop

Utrecht 2020

Naar aanleiding van een opmerking in de reacties het reliëf nader bekeken:

Foto van reliëf met zittende dame (close-up)

Utrecht 2020

Written by Bert Ernste

september 30th, 2021 at 5:23 am

6 Responses to 'Geveltop met zittende dame'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Geveltop met zittende dame'.

 1. Ik kan niet zo goed zien of de dame zit of staat maar ik geloof graag dat ze wel zit. Het is in ieder geval een mooie gevelsteen. Jammer dat hij waarschijnlijk heel HOOG zit en daardoor niet voor iedereen zichtbaar is.

  Marie sassen -Doyer

  30 sep 21 at 09:13

 2. Inderdaad komt het reliëf met de dame niet zo goed uit op de foto. Ik heb daarom hierboven een close-up van het reliëf toegevoegd.

  Bert Ernste

  30 sep 21 at 09:35

 3. Interessant beeld. Links is redelijk duidelijk: een katrol/takelinstallatie – een gedeelte van het touw is weggevallen – en ze houdt een tandwiel onder haar arm. maar dan de rechterkant…
  Ligt er een boek op haar linkerbeen? En wat houdt ze nu vast, gereedschap (beitel?) ? Ook het tafereel rechts is wat onduidelijkheid en dan ben ik geneigd – vanwege het tandwiel – om er een werkbank in te zien… maar nu ben ik toch wel heel benieuwd wat het allemaal wél is!

  Roland

  1 okt 21 at 05:52

 4. Moeilijk te zien. Ik vrees dat de tand des tijds de afbeelding heeft aangevreten. Je stimuleerde me om er nog eens naar te zoeken. Het gaat om ‘vrouwe technica’ ofwel ‘vrouwe industria’. Hier vond ik de volgende omschrijving, maar bijvoorbeeld de locomotief zie ik niet (meer):

  “In de top van de gevel zit een gevelsteen met een afbeelding van ‘vrouwe technica’ / ‘vrouwen industria’: een vrouw met diverse technische zaken om haar heen. In haar handen heeft zij hamer en rad, en op de achtergrond onder andere een locomotief en hijskraan.”

  Bert Ernste

  1 okt 21 at 06:10

 5. Ah ja. Nu je zegt dat het om een locomotief gaat herken ik het:
  Rechts naast haar schouder de grote bult, de ‘stoomdom’ en verderop de schoorsteen. Beneden naast haar linkerbeen zie je inderdaad de drijfstangen/koppelstangen en de ronding van het voorste wiel en het blok helemaal rechts is de stoomcilinder.

  Roland

  1 okt 21 at 12:53

 6. Scherp! Nu zie ik het ook.

  Bert Ernste

  1 okt 21 at 13:01

Leave a Reply