Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Broodje?

4 comments

Foto van zwam in vorm van broodje aan boom

Utrechtse Heuvelrug nabij Driebergen (Utrecht) 2020

Written by Bert Ernste

oktober 18th, 2021 at 5:22 am

4 Responses to 'Broodje?'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Broodje?'.

 1. Is het een soort zwam die op de stam van een boom groeit?

  Marie sassen -Doyer

  18 okt 21 at 06:54

 2. Ja, het is weer herfst.

  Bert Ernste

  18 okt 21 at 06:59

 3. Het is – denk ik als relatieve leek zijnde – een tondelzwam (een van de tondelzwammen-‘familie’)?
  Ze groeien op stervende of zieke bomen. Ze zijn licht ontvlambaar in gedroogde en geschaafde vorm en werden daarom gebruikt als materiaal om een vuurtje te starten voor de uitvinding en in gebruik raken van lucifers. Ik heb de proef ooit op de som genomen met een gevonden exemplaar dat op straat lag nadat het kaphout door de gemeente was opgehaald. Beschermd zijn ze niet geloof ik, maar zo gevonden vind ik beter dan zomaar plukken in de natuur. Ze blijven ook heel erg lang een heel klein gloeiend oranje ‘vuurtje’ houden als je ze aansteekt. Je kan dan als het ware vuur meenemen. na 24 uur smeulen in mijn tuin besloot ik dat het welletjes was en heb ik het experiment gestopt. Er was toen zo op het zicht nog niet veel materiaal weg, wat laat zien hoe langzaam het smeult.

  Roland

  20 okt 21 at 11:29

 4. Wat leuk m te weten!

  Ik ben meteen even op Wikipedia gaan kijken. Er werd vroeger blijkbaar ook een soort vilt van deze zwam gemaakt. Ötzi, de in de bergen gevonden ijsmummie van 5300 jaar geleden, had een voorwerp van dat materiaal bij zich. De Schotten maakten er een vervanger van leer van voor hun schilden.

  Hieronder een Roemeense pet gemaakt van deze zwam. (Foto van Wikipedia.)

  Bert Ernste

  20 okt 21 at 11:52

Leave a Reply