Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Smeedwerk: schaal met slang

5 comments

Foto van smeedwerk boven ingang gebouw

Utrecht 2020

Written by Bert Ernste

november 7th, 2021 at 6:22 am

5 Responses to 'Smeedwerk: schaal met slang'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Smeedwerk: schaal met slang'.

 1. Dat is een bijzondere. Ik kon me niks voor de geest halen waar een slang iets met een beker te doen had. Maar het is dus (denk ik) een verwijzing naar de apostel Johannes:
  … Volgens een apocriefe bron werd Johannes ooit gedwongen een kelk met gif te drinken omdat hij weigerde andere goden te aanbidden. Toen hij de kelk zegende, kwam er een slang uit naar boven. Vaak wordt Johannes als apostel daarom afgebeeld met kelk en slang…

  Roland

  7 nov 21 at 16:19

 2. Wat leuk dat je dat gevonden hebt.

  Ik kon er ook niets mee en (heel snel) zoeken leverde me niets op. Met jouw verhaal erbij vind ik nu elders dat er ook vaak een draakje in plaats van een slang uit de kelk komt zoals op dit schilderij van El Greco (Wikipedia):

  Bert Ernste

  7 nov 21 at 16:56

 3. Maar … je stimuleerde me om met andere trefwoorden nog even verder te zoeken en nu denk ik dat de schaal met slang het symbool van de apothekers is. Afbeelding van Wikibooks:

  Bert Ernste

  7 nov 21 at 17:11

 4. Bert Ernste

  7 nov 21 at 17:15

 5. Ach, apotheek, gifbeker… het draait allemaal om de dosis!
  De esculaap ken ik dan weer wel van naam en symbool, maar dan draait die in de mij bekende symboliek altijd om een staf (artsensymbool). Deze als symbool van apothekers is een nieuwe voor me. Weer wat geleerd! In bovenstaande plaatje zie ik echter ook de dubbele slang rond wat dus géén standaard van een kelk is, maar een gevleugelde staf. Dat is dus niet van een apotheker, maar een soort ‘pas’ voor handelaren/boodschappers in het oude griekenland (nog even opgezocht want ik wist echt niet meer hoe het heette): kerykeion of caduceus

  Roland

  7 nov 21 at 18:28

Leave a Reply