Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Fort in het groen

2 comments

Foto van fort tussen bomen en struiken

Utrecht 2020

In de negentiende eeuw werden er diverse forten rond Utrecht gebouwd als onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Written by Bert Ernste

december 11th, 2021 at 6:24 am

2 Responses to 'Fort in het groen'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Fort in het groen'.

  1. In deze tijd zal geen vijand tegen gehouden worden door deze forten en waterlinie . Het heeft waarschijnlijk historische waarde maar anders zou ik het mooi weg halen dan blijft er een mooi stukje natuur over !!

    Marie sassen -Doyer

    11 dec 21 at 09:01

  2. Dat zou wel heel erg zonde zijn. Zowel cultuurhistorisch alsook voor de natuur. Net doordat ze als fort voor de meeste mensen – in praktische zin – ‘onneembare’ muren en grachten hebben vormen ze een uniek stuk natuur in de stad. waren ze weggehaald, dan zouden het al lang en breed bouwplekken voor kantoren of woningen zijn geworden. zeker de Lunetten 1 tm IV bij Utrecht zijn eigenlijk door hun ligging de reden voor een brede groenstrook tussen de stad en de buitenwijken (de strook van de Uithof tot tussen de wijk Lunetten en ‘Utrecht city’. En neem als voorbeeld een gedeelte van de verdedigingswerken van de stad Maastricht: de hoge fronten. Daar is net door de bijzondere status en vormen een uniek habitat ontstaan waar diverse plantjes en muurhagedissen hun ‘laatste bastion’ gevonden hebben. bovendien, waar leg je de grens, slopen we Naarden-vesting dan ook maar meteen?

    Roland

    13 dec 21 at 07:05

Leave a Reply