Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Strijd tegen de Hollanders

2 comments

Foto van skelet en vlaggen

Foto van bordje bij dode soldaatRecife (PE) Brazilië 2015

In het Forte do Brum dat gisteren op dit weblog stond is een militair museum. Daar was onder meer dit skelet te zien van een soldaat, die gevallen zou zijn in de oorlog tegen de Nederlandse bezetting van een deel van Brazilië.

Het bord vermeldt de archeologische opgraving van de gevallen soldaat. De laatste zin luidt in vertaling: ‘Eerbetoon aan hen die gevallen zijn in de strijd in de bergen van Guararapes om dit land tot ons vaderland te maken’.

Hieronder een schilderij van Victor Meirelles van een van de gevechten bij Guararapes (van Wikipedia).

Scilderij van Victor Meirelles: Slag van Guararapes (Wikipedia)

Written by Bert Ernste

december 17th, 2021 at 6:27 am

2 Responses to 'Strijd tegen de Hollanders'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Strijd tegen de Hollanders'.

 1. Hoe kwamen wij Hollanders daar zo aan het vechten? Hadden wij toen een deel van Brazilië veroverd? Wat voor belang hadden we bij Brazilië?

  Marie sassen -Doyer

  17 dec 21 at 10:24

 2. In de Nederlanden was de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden gaande. Tussen 1580 en 1640 waren Spanje en Portugal (onder Spaanse druk) verenigd in een personele unie en dat gaf de Hollanders een excuus om de Portugese koloniën aan te vallen, omdat die nu onder Spanje vielen. Nadat Portugal weer onafhankelijk werd, moest Nederland na het nodige dralen en strijd de veroverde gebieden in Brazilië weer teruggeven. De Nederlandse tijd in Brazilië duurde van 1630 tot 1654.

  Zie ook: Braziliaanse indianen in de Republiek.

  In Recife herinnert onder andere een metrostation aan de Hollandse tijd: het station heet Maurício (Maurits) de Nassau. Johan Maurits van Nassau-Siegen (van het Maurits Huis in Den Haag) was gouverneur van Nederlands Brazilië.

  Bert Ernste

  17 dec 21 at 11:07

Leave a Reply