Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Emigratie – Hollanders in Brazilië

2 comments

Foto van namen op grafsteenEmigratie is van alle tijden, dus het is misschien niet heel verrassend om op een begraafplaats in São Paulo ineens ‘Hier rust …’ te lezen. Ook de namen op deze grafsteen zijn duidelijk Nederlands: Jikke Berkhout-De Beurs, in 1889 geboren in Den Helder. Ook leden van de familie Sleutel (en een Berkhout-Sleutel) vonden hier hun laatste rust.

Even verderop lezen we ‘Rust in vrede’ op een familiegraf van de Daniels:

Foto van grafsteen met namen

Foto van metalen bord bij grafOpvallend is de naam Maurício (Maurits) de Nassau op weer een ander graf, overleden in 1930. De naam is opvallend omdat Johan Maurits van Nassau-Siegen in de zeventiende eeuw gouverneur was van Nederlands Brazilië. Je gaat je afvragen: zou het een afstammeling zijn?

Volgens het bord naast de grafsteen met andere familieleden is zijn volledige naam Maurício de Nassau Krahenbühl de Arruda Camargo.

São Paulo (SP) Brazilië 2019

Foto van naamplaatje Maurício de Nassau op grafsteen

Foto van grafsteen en bord naast graf

Written by Bert Ernste

december 18th, 2021 at 6:29 am

2 Responses to 'Emigratie – Hollanders in Brazilië'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Emigratie – Hollanders in Brazilië'.

  1. Nederlanders en Duitsers zijn naar Brazilië getrokken in de hoop meer ruimte te vinden en een beter leven. Zouden ze dat gekregen hebben ??

    Marie sassen -Doyer

    18 dec 21 at 12:39

  2. Uit de hele wereld zijn er in de loop der tijden emigranten naar Brazilië gekomen. Ook veel Portugezen en Italianen, bijvoorbeeld. Tevens is er een grote Japanse gemeenschap in Brazilië. Hieronder een Japanse poster om emigratie naar Brazilië te stimuleren. Wie zich in de immigratie in Brazilië wil verdiepen kan terecht op deze Wiki, waar ik ook die Japanse poster vond.

    Bert Ernste

    18 dec 21 at 12:59

Leave a Reply