Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Kauw (denk ik)

3 comments

Foto van zwarte vogel op meerpaal

Enkhuizen (Noord-Holland) 2021

Vanwege de vorm van de snavel denk ik dat dit een kauw is. Daarvan bestaan ook geheel zwarte exemplaren zonder het bekende grijs van de kauw, zo lees ik hier. Het is in ieder geval een kraaiachtige.

Written by Bert Ernste

januari 29th, 2022 at 6:26 am

3 Responses to 'Kauw (denk ik)'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Kauw (denk ik)'.

 1. Een kauw inderdaad. Hele leuke vogels. Erg pientere beestjes en sociaal. Leuk is dat ze ’s avonds ook sociaal vliegen. Dan vliegen ze in grote groepen al ‘kletsend’ rond. En ze zijn een beetje brutaal, handig en leergierig. Mijn moeder heeft in haar jeugd een tamme kauw gehad. Die was komen aanvliegen als jong vogeltje en gebleven.

  Roland

  29 jan 22 at 10:20

 2. Mooie foto. Ik weet niet wat het verschil is tussen een kraai en een kauw. Ik heb elke morgen twee kraaien die op het hek van het schapen landje achter mijn huis zitten en die daar ’s morgens wachten op een gedeelde boterham. Ze zijn heel mak. Als ze er niet zijn dan mis ik ze.

  Marie sassen -Doyer

  29 jan 22 at 10:36

 3. Een kauw is kleiner en heeft een kleinere snavel. De snavel van een kraai is groter, loopt wat spitser en lijkt verder door te lopen richting de ‘wangen’. Kauwtjes leven ook meer in grote groepen. Kraaien zijn vaker alleen in de weer of met een paar. En natuurlijk de roep van de kraai is heel herkenbaar: kra kra!
  Je kunt kraaien ook makkelijk herkennen aan hun loop en vorm: ze lopen meer rechtop en ogen slanker dan kauwtjes. (Bijna) alle kraaiachtigen mengen overigens in vrede (en gekibbel) met elkaar. Kraaien en eksters zie je met enige regelmaat tussen groepen kauwen scharrelen.
  Hier een leuk fragment over de zang van kraaiachtigen: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/geluiden-van-kraaiachtigen
  En niet vergeten: dit weekend is de nationale tuinvogeltelling. Leuk om even een halfuurtje mee te relaxen en tegelijk te leren over vogels:
  https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

  Roland

  29 jan 22 at 11:48

Leave a Reply