Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Ik wil hier weg!

2 comments

Foto van waterspuwer (gargoyle)

Utrecht 2021

Written by Bert Ernste

maart 1st, 2022 at 6:25 am

2 Responses to 'Ik wil hier weg!'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Ik wil hier weg!'.

 1. Het lijkt alsof hij dit inderdaad uitschreeuwt en dat zou ik ook doen als ik er zo bij hing.

  Marie sassen -Doyer

  1 mrt 22 at 08:22

 2. Prachtige waterspuwers. Bij de meeste gotische (religieuze) gebouwen zitten ze in vele vormen. En geen 1 gelijk, dat is het leuke. Ze hebben verschillende functies: een heel technische functie (het water van het dak afvoeren en zo ver mogelijk van de fundamenten en de muren brengen – vandaar dat ze ook niet relaxed zitten tegen de muur, maar ver uitsteken). En er is een meer belerende functie (demonen en misvormingen die de mens doen nadenken over het kwaad en reiniging – in geestelijke/religieuze zin) en een zuiver decoratieve waarin de fantasie van de beeldhouwer rijkelijk aangesproken kon worden. Altijd vermakelijk om naar te kijken zijn ze in ieder geval. En welke demon of beest er precies bedoeld is, dat is een studie op zich waar ik ook geen kaas van heb gegeten. Deze lijkt zijn kap verder naar achter te trekken. Waarmee hij zijn ware verderfelijke aard lijkt te benadrukken? Of is het heel praktisch: zodat zijn kap niet vies wordt als hij moet braken? Of is het toch een verwijzing naar een verhaal… of…
  Stof tot nadenken en dat is precies waarom ze er zo zitten.

  Roland

  1 mrt 22 at 09:26

Leave a Reply