Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Bloem: smal blauw blad

4 comments

Foto van blauwe bloem

Utrecht 2021

Written by Bert Ernste

maart 17th, 2022 at 6:28 am

4 Responses to 'Bloem: smal blauw blad'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Bloem: smal blauw blad'.

 1. Een prachtig helder bloemetje. De eerste twee van deze blauwe bloemetjes zijn open gegaan in mijn tuin. Na de winter is dit heel erg fijn.

  Marie sassen -Doyer

  17 mrt 22 at 08:10

 2. Dat is een anemoontje, groeide vroeger veel in het wild (bij ons in de buurt langs de Langbroekerwetering) het is een bolgewasje en je kan er bolletjes van kopen die je in het najaar plant. Dan bloeien ze in het vroege voorjaar. Ze zijn er in verschillende kleuren, ook wit, roze etc. Bij Kasteel Hackfort in Gelderland (ik dacht in Vorden) hebben vrijwilligers duizenden Stinzenplanten zoals deze in de bosachtige tuin eromheen geplant. In deze tijd een bezoek en wandeling zeer de moeite waard.

  Jos Neuteboom

  17 mrt 22 at 08:17

 3. Kasteel Hackfort is inderdaad in Vorden (Achterhoek), zo lees ik. Ik kende het niet. Hier een uitgebreid artikel (uit 2016) over de aanplant van die Stinzenplanten (kende ik ook niet). Interessant. Een foto uit dat artikel:

  Bert Ernste

  17 mrt 22 at 09:41

 4. Een anemoontje inderdaad, heel leuk.
  Wat me ooit verteld is, is dat de zaadjes van (sommige) anemonen een zogeheten ‘mierenbroodje’ hebben. Een klein aanhangseltje rijk aan vetten en suikers waardoor de zaadjes door de mieren meegenomen worden en verspreid raken.
  Kasteel Hackfort is prachtig. Ik was er afgelopen zomer. Mooi landgoed met leuke en gevarieerde wandelroute en omgeving. Er ligt ook een mooie beek/riviertje met watermolen naast. De moestuin die nu door vrijwilligers wordt onderhouden is schitterend en levert ook lekkere verse groenten. Mocht je in de buurt zijn: aanrader! En de moestuin is heel aangenaam te bewonderen vanaf het terras (hint).

  Roland

  17 mrt 22 at 17:58

Leave a Reply