Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Oude reclame: cichorei

2 comments

Foto van emaillen reclamebord

Enkhuizen (Noord-Holland) 2021

Cichoerei, in mijn jeugd kende ik het woord vagelijk en wist dat het een soort koffie was, maar ik heb het bij mijn weten nooit geproefd.

Written by Bert Ernste

maart 26th, 2022 at 6:22 am

2 Responses to 'Oude reclame: cichorei'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Oude reclame: cichorei'.

 1. Ik denk dat de mensen dit dronken in de oorlog, toen er geen echte koffie was. Prettig weekend!!!

  Marie sassen -Doyer

  26 mrt 22 at 08:15

 2. Exact, het is ‘surrogaat koffie’. Ik ken het ook alleen maar van de naam en oude reclames zoals deze. En van de plant zelf, familie van de witlof onder andere. Bij gebrek aan import in de tweede Wereldoorlog (en eerste) maar ook al veel eerder in de geschiedenis werd de flink geroosterde wortelstok van de cichorei geraspt en gepoederd. En daarvan kon je dan ook een bakje warm bruin water met ietwat bittere smaak maken, bij gebrek aan het echte spul. Lekker? Vast niet, alhoewel sommige mensen er tegenwoordig laaiend enthousiast over zijn. Zelfde effecten? Geen cafeïne in ieder geval en ik meen me te herinneren dat het wel positieve effecten heeft/lijkt te hebben op bloedsuikerhuishouding.
  Maar ‘troost’ zal het gegeven hebben in barre tijden.

  Roland

  26 mrt 22 at 13:38

Leave a Reply