’s Gravenhage (Zuid-Holland) 1986
Dit familiegraf van enkele van mijn voorouders weerspiegelt Nederlands koloniale verleden.
Mijn overgrootvader Adriaan Willem Glazener (1857-1901) werd in Rotterdam geboren en overleed in Den Haag. Hij werkte als inspecteur der accijnzen in Nederlands Indië.
Ook mijn bet-overgrootvader Owen Maurits de Munnick (1841-1915) rust in dit familiegraf. Hij zag het levenslicht in Batavia, Nederlands Indië en werkte in onze kolonie als bestuursambtenaar. Hij eindige zijn loopbaan als gouverneur van West-Sumatra. Hij stond al eerder op deze site.
(Foto groter door erop te klikken)
Hij ligt hier samen met zijn vrouw Henriëtta Antoinetta de Munnick-Hoogeveen (1850-1920). Zij was geboren in Soerabaja (Oost-Java, Nederlands Indië).
(Foto groter door erop te klikken)
Owen Maurits Bettisworth de Munnick (1917-1921) was maar een kort leven beschoren. De precieze familierelatie is mij onbekend.
Cornelie Micheline Glazener-de Munnick (1872-1948) is de dochter van bovengenoemd echtpaar De Munnick en mijn overgrootmoeder. Zij werd geboren in Amoentai (Borneo, Nederlands Indië). Over haar schreef ik eerder op dit weblog. Zij was getrouwd met de boven genoemde Adriaan Willem Glazener.
Dit is ook het graf van mijn oma Catharina Wilhelmina Diederika Ernste-Glazener (1896-1976), die geboren werd in Fort de Kock (West-Sumatra, Indië) als dochter van Adriaan Willem Glazener en Cornelie Micheline Glazener-de Munnick.
(Foto groter door erop te klikken.)
Op onderstaande foto uit 1926 zijn mijn overgrootmoeder (links) en grootmoeder (midden met mijn grootvader en hun zonen) te zien aan boord van de Indrapoera op weg naar Indië:
Aan boord van de Indrapoera (op weg naar Nederlands Indië) 1926
Wat een mooie familie geschiedenis in het voormalige Indië. Wat is het leven in het nu Indonesië nu zoveel anders dan in die tijd. Dat zie ik nu ook dat het leven aan boord van de schepen zo vreselijk anders is geworden dan in de tijd dat oom Ado nog voer. In sommig opzicht zijn de veranderingen goed, zoals de verhoudingen tussen de officieren en de bemanning, die nu samen aan tafel zitten aan de andere kant is er ook wel veel verloren gegaan. De vrouwen en kinderen komen nooit meer aan boord en zo hebben de kinderen geen idee van het leven van hun vader in al die maanden dat hij niet thuis is. Prettige zondag.
Marie sassen -Doyer
29 mei 22 at 07:24 edit_comment_link(__('Edit', 'sandbox'), ' ', ''); ?>