Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

IJsselmeer | Zuiderzee

one comment

Foto van het IJsselmeer

Foto van haven van ZuiderzeemuseumIJsselmeer 2021

Voor een landrot is dat IJsselmeer weids en groot. Van de late middeleeuwen tot 1932 was het zelfs een zee: de Zuiderzee. Negentig jaar geleden maakte de Afsluitdijk van de binnenzee een meer.

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen houdt de herinnering aan die binnenzee levend. Onder meer met boten en huizen uit de tijd van voor de Afsluitdijk. (Tweede foto, groter door erop te klikken.)

Omslag boekEva Vriend schreef een boek over de veranderingen die de Afsluitdijk bracht voor de stadjes en dorpen rond de Zuiderzee met de mooie titel Eens ging de zee hier tekeer, Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners. De Zuiderzee kon inderdaad heftig tekeer gaan.

Omroep Max heeft een serie documentaires onder dezelfde titel. Aanvulling 18 juni 2022: Die serie is nogal oppervlakkig.

In het Zuiderzeemuseum zag ik deze kaart van de Zuiderzee (groter door erop te klikken):

Foto van kaart van Zuiderzee

Written by Bert Ernste

juni 14th, 2022 at 5:25 am

One Response to 'IJsselmeer | Zuiderzee'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'IJsselmeer | Zuiderzee'.

  1. Een mooie foto en een mooie kaart. Vroeger breiden te vissersvrouwen wollen truien met voor ieder een apart patroon er in. Als het schip zonk en de bemanning werd later gevonden dan wisten ze wie de overledene was door het persoonlijke patroon in de wollen trui.

    Marie sassen -Doyer

    14 jun 22 at 07:56

Leave a Reply